Andeko
Image default
Auto

De veilig rijden met sneeuwbanden gids

In deze uitgebreide gids om uzelf en uw auto voor te bereiden op de wintermaanden, zullen we aandachtig kijken naar winterbanden en bespreken we of ze de moeite waard zijn, voordat we elk ander aspect van het rijden tijdens het koude seizoen overwegen.

Winterbanden

Hoewel winterbanden hier steeds populairder worden, begrijpen veel bestuurders nog steeds niet precies waar ze voor zijn en waarom ze moeten worden gemonteerd in een land dat zelden sneeuw ziet. De waarheid is dat winterbanden niet alleen zijn ontworpen voor sneeuw en ijs. Ze bieden ook meer grip en zijn daarom veiliger dan zomerbanden in alle weersomstandigheden – zelfs in droge omstandigheden – zolang de omgevingstemperatuur lager is dan 7 graden Celsius.

Wat zijn winterbanden?

Het belangrijkste dat u over winterbanden moet begrijpen, is dat het geen ijsbanden zijn. Ze hebben geen metalen noppen die uit het loopvlak steken. In plaats daarvan zijn winterbanden eenvoudig ontworpen om te worden gebruikt bij lage temperaturen en gladde wegen. Natuurlijk zijn ze veel effectiever dan zomerbanden op sneeuw en ijs, maar ze zullen meer grip en tractie bieden, zelfs op een kurkdroge ondergrond, zolang de omgevingstemperatuur lager is dan 7 graden Celsius. Ze zijn ook beter in het wegvoeren van stilstaand water, dus winterbanden zijn ook veiliger dan zomerbanden als het regent.

Tussen eind november en begin maart zullen winterbanden vrijwel zeker meer grip genereren dan zomerbanden.

Hoe werken winterbanden?

Winterbanden verschillen op drie specifieke manieren van zomerbanden. De eerste is dat het loopvlakpatroon er veel meer groeven of lamellen in snijdt, die water verplaatsen en de band helpen in sneeuw en ijs te bijten.

Ten tweede zijn winterbanden gemaakt van een compound met meer silica, wat betekent dat ze zacht en soepel blijven, zelfs bij vriestemperaturen. In zeer koude omstandigheden wordt het rubber van een zomerband extreem stijf, wat betekent dat het over het wegdek glijdt in plaats van eraan vast te houden.

Ten slotte zijn de rubberen blokken van een winterband ontworpen om te trillen wanneer u onderweg bent, wat betekent dat alle sneeuw die ze hebben opgepikt, zal worden uitgeschud. Een zomerband raakt ondertussen verstopt met sneeuw en ijs en wordt in feite volledig glad en volledig nutteloos.

Kun je in de zomer winterbanden gebruiken?

Er is geen juridische reden waarom je in de zomer geen winterbanden kunt gebruiken, maar we raden het zeker niet aan. Bij warm weer verslijten winterbanden veel sneller dan zomerbanden en raken je waar het echt pijn doet, de portemonnee.

Bovendien genereren winterbanden bij warm weer minder grip en tractie dan zomerbanden, wat betekent dat ze minder veilig zijn. Het beste is om je winterbanden te verwijderen zodra de temperatuur weer begint te stijgen en ze te bewaren voor de volgende winter.

Winterbanden versus vierwielaandrijving

In zeer koude omstandigheden op een geasfalteerd oppervlak dat is bedekt met modderige sneeuw, was de vierwielaangedreven auto sneller vanuit een stilstand tot 30 km / u, wat betekent dat hij een duidelijk tractievoordeel had. Dat is allemaal goed en wel, maar elke auto die is begonnen met accelereren, moet uiteindelijk een bocht nemen of tot stilstand komen.

Bij het remmen heeft een auto met vierwielaandrijving geen enkel voordeel boven een auto met voorwielaandrijving. In een remtest van 20 km/u tot stilstand, stopte de voorwielaangedreven auto met winterbanden in veel kortere afstand dan de vierwielaangedreven auto met zomerbanden. Die kortere afstand zou het verschil kunnen zijn tussen helemaal geen ongeluk hebben en een heel ernstige hebben.

In de bochtentest was de uitkomst erg vergelijkbaar. De vierwielaangedreven auto met zomerbanden kon slechts 0,17 g zijdelingse versnelling genereren – een maat voor hoeveel grip in de bochten een auto heeft – terwijl de voorwielaangedreven auto met winterbanden 0,23 g zijdelingse versnelling genereerde. Dat lijkt misschien niet zo heel veel, maar het vertelt ons dat winterbanden 35% meer grip in de bochten op sneeuw genereren dan zomerbanden. Nogmaals, dat kan gewoon het verschil zijn tussen het vermijden van een ongeluk en het hebben van een groot ongeluk.

De beste oplossing voor onze wintermaanden zou duidelijk een vierwielaangedreven auto met winterbanden zijn. Wat onze test echter aantoont, is dat een tweewielaangedreven auto met winterbanden in het algemeen veel beter is dan een 4×4 op zomerbanden. Een set winterrubber voor uw bestaande auto is ook een stuk goedkoper dan het upgraden naar een nieuwe off-roader.

Hoeveel kosten winterbanden?

De kosten van winterbanden zullen enorm variëren, afhankelijk van merk en maat. Over het algemeen moet u echter verwachten dat u voor winterbanden min of meer hetzelfde betaalt als voor een set zomerbanden.

Verschillen tussen winterbanden, zomerbanden en all-season banden

Ontworpen voor landen met gematigde klimaten zoals Nederland, combineren all-season banden elementen van winter- en zomerbanden voor het hele jaar door. Ze zijn gemaakt van een compound dat goede grip biedt in droge en warme omstandigheden zonder hard en stijf te worden bij zeer lage temperaturen. Net als winterbanden hebben ze ook veel lamellen die in het loopvlak zijn gesneden. Veel bestuurders vinden all-season banden de handigste optie, omdat ze alle vier seizoenen op hun plaats kunnen blijven.

Banden voor alle seizoenen zijn echter fundamenteel aangetast. Ze zullen noch zo gripvaardig zijn als zomerbanden in de warmere maanden, noch zo effectief als volle winterbanden in koude omstandigheden met weinig grip. Wat meer is, het monteren van all-season banden op een performance-auto is een gegarandeerde manier om ervoor te zorgen dat de auto nooit zo scherp of grip voelt als zou moeten.

In koude temperaturen en omstandigheden met weinig grip zijn all-season banden versus winterbanden geen wedstrijd: winterbanden zullen veel effectiever zijn.

Hoe winterbanden op te bergen

Winterbanden moeten op een koele, droge plaats worden opgeslagen, op elkaar worden gestapeld en uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen om te voorkomen dat het rubber degradeert.

Wanneer u uw winterbanden verwijdert, moet u elke band markeren zodat u, wanneer het tijd is om ze terug te plaatsen, hun posities op de auto kunt draaien om de slijtage gelijk te maken. Uw garage thuis of de tuinschuur zou ideaal zijn.

Winterbanden identificeren

In 2012 werd een nieuw ‘Alpine’-symbool geïntroduceerd om winterbanden te identificeren. Alleen banden met het driepiekspictogram met het sneeuwvlokmotief erin zijn wettelijk geclassificeerd als winterbanden.

Veelgestelde vragen Kun je zomer- en winterbanden combineren?

Er is geen wet in Nederland die zegt dat je dat niet kunt, maar gezien het feit dat winterbanden en zomerbanden enorm verschillende gripniveaus zullen genereren, is het niet veilig om dit te doen.

Kun je winterbanden op stalen wielen monteren?

Ja. Veel chauffeurs kopen zelfs een set stalen wielen – die goedkoper zijn dan lichtmetalen velgen – en laten hun winterbanden het hele jaar door erop gemonteerd.

Kun je winterbanden gebruiken op een auto met achterwielaandrijving?

Ja, u kunt winterbanden gebruiken op een auto met achterwielaandrijving. Ze zullen zelfs een nog groter voordeel opleveren dan een auto met voor- of vierwielaandrijving. Dat komt omdat auto’s met achterwielaandrijving van nature meer in gevaar zijn bij weinig grip dan andere auto’s.

Kan ik winterbanden huren?

Sommige bedrijven bieden deze service wel aan, maar op de lange termijn zal het goedkoper zijn om een ​​set te kopen en ze tijdens de warmere maanden veilig te bewaren.

Hoe lang gaan winterbanden mee?

Zolang je alleen winterbanden in de winter gebruikt, kun je verwachten dat je hetzelfde aantal kilometers uit een set haalt als de rest van het jaar van zomerbanden. Winterbanden zullen echter zeer snel verslijten als u ze bij warmer weer gebruikt.

Heb ik echt winterbanden nodig op een auto met voorwielaandrijving?

Ja, want hoewel de verbeteringen niet zo groot zijn als bij auto’s met achterwielaandrijving, zijn ze nog steeds erg belangrijk, vooral in rem- en bochtenprestaties.

Waar is de beste plek om winterbanden te kopen?

Controleer altijd op deals op internet (bij bedrijven zoals blackcircles.com) maar neem eerst contact op met uw autofabrikant om de aanbevolen maten te krijgen.

Maken winterbanden verschil in de regen?

Ja, een enorm verschil. In feite zullen ze het remmen, de tractie en de algehele grip van uw auto verbeteren bij elke temperatuur onder de 7 graden Celsius – zelfs in droge omstandigheden. In het natte is het verschil ondertussen zoals krijt en kaas.

Wat is er mis met het dragen van een set sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen zijn alleen nuttig in de sneeuw. Winterbanden zijn ondertussen effectief in alle weersomstandigheden, zolang de omgevingstemperatuur lager is dan 7 graden Celsius.

Zijn er nadelen bij het monteren van winterbanden?

Winterbanden hebben een aantal nadelen, hoewel ze zeker niet opwegen tegen de vele voordelen. Afgezien van de extra kosten, kunnen winterbanden ervoor zorgen dat uw snelheidsmeter te veel inleest en daarom ook uw brandstofbereikindicator verstoort. In droge omstandigheden bieden winterbanden ook fractioneel minder stuurprecisie dan zomerbanden.

Zijn winterbanden het waard?

Ja, ongetwijfeld.

Top 10 tips voor rijden in de winter

Aangezien de herfst plaats maakt voor de winter, kan het voorbereiden van uw auto op het koude seizoen het verschil zijn tussen veilig thuiskomen en een zeer koele nacht aan de kant van de weg doorbrengen. Dit is onze uitgebreide gids voor het voorbereiden van uw auto en uzelf op de winter.

Een eenvoudige voorbereiding maakt uw auto veiliger om te rijden in gladde omstandigheden. Vergeet niet dat een klein bedrag dat u nu uitgeeft, u later een heel grote hoeveelheid geld kan besparen – bijvoorbeeld de kosten van herstel of zelfs een dure verzekering.

1. De naakte essenties
Zorg er ten minste voor dat u al uw regelmatige controles hebt uitgevoerd voordat de winter begint. Controleer het oliepeil van de auto, het koelvloeistofniveau, de bandenspanning en het licht. Als je auto een tijdje niet is onderhouden, is het misschien de moeite waard om het voor de winter te laten doen. Het zal ervoor zorgen dat alles in goede staat is voordat de temperatuur daalt.

Dit is ook het moment om mechanische of elektrische storingen op te lossen, omdat deze uw auto onder het slechtste weer tot stilstand kunnen brengen. Test ook alle systemen van uw auto, omdat u later niet wilt weten dat dingen zoals uw verwarmde achterruit zijn mislukt.

2. Controleer uw antivries

Als het koelsysteem van uw auto niet de juiste hoeveelheid antivries bevat, kunt u een ernstige storing ervaren, waarschijnlijk in de vorm van een gebarsten radiator, wanneer de thermometer onder nul begint te vallen. Haal een antivries tester van uw lokale motorfactoren en raadpleeg uw handboek om te zien wat het mengsel zou moeten zijn, en wat voor soort antivries u zou moeten gebruiken. Een lokale dealer of garage kan het indien nodig voor u testen.

Inspecteer ook de rest van het koelsysteem om ervoor te zorgen dat de radiator, koelvloeistofslangen en waterpomp geen lekken of zichtbare schade vertonen.

3. Zorg voor de accu van uw auto

De kou kan zijn tol eisen op de accu van je auto, zelfs meer als je niet regelmatig rijdt. Als u merkt dat uw auto langzaam start als de temperatuur daalt, is uw batterij waarschijnlijk onderweg. Dus als u twijfels hebt over de staat van de batterij, laat deze dan testen door een plaatselijke dealer of garage.

Als de batterij van uw auto leeg raakt wanneer deze enkele dagen wordt achtergelaten vanwege een storing of een afvoer veroorzaakt door een alarmsysteem, overweeg dan om te investeren in een druppellader om hem bij te vullen – of vraag een elektricien om eventuele problemen op te lossen.

4. Houd uw lichten fel

Naast het controleren of al uw lichten goed werken, kunt u overwegen om een ​​fatsoenlijke krasreparatieset te kopen voor ongeveer £ 14,99 als u weet dat de lenzen van uw auto beschadigd of vervaagd zijn. Neem ook een set reservelampjes mee in uw auto, om te voorkomen dat u verstrikt raakt.

Oudere auto’s kunnen ook profiteren van een upgrade naar krachtigere lampen om de zichtbaarheid te verbeteren, maar zorg ervoor dat u compatibele en geschikte lampen kiest.

5. Inspecteer uw remmen

Rammelaars, piepen, schudden, een zacht rempedaal en een merkbare toename van de remafstand zijn allemaal tekenen dat het remsysteem van uw auto aandacht behoeft. De stopafstanden worden enorm vergroot op ijzige of besneeuwde wegen en versleten of defecte remmen zullen ze alleen maar verergeren – dus het is het beste om ze te bekijken.

6. Geef uw banden eenmalig

De staat en kwaliteit van uw banden zal een dramatisch verschil maken voor de prestaties van uw auto op winterse wegen. Als het loopvlak laag is,

de zijwanden zijn beschadigd, je hebt een langzame lekke band of ze zijn een budgetmerk, je kunt je auto veel moeilijker te controleren vinden.

Controleer ze zorgvuldig en vervang ze als het loopvlak laag is of als er tekenen van schade zijn. Je moet ook serieus overwegen om over te schakelen op winterbanden.

7. Behoud uw zichtbaarheid

Een van de grootste gevaren in de winter is een gebrek aan zichtbaarheid. Vervang wisserbladen die in slechte staat zijn door items van hoge kwaliteit, vul uw ruitensproeiervloeistof aan met wintermengsel en draag schone doeken om uw glas en zijspiegels af te vegen.

Het is raadzaam om extra screenwash in de auto mee te nemen. Als je zonder raakt, kan je voorruit snel worden bedekt door zout en aanslag. Misschien wilt u ook naar voorruitscheuren of -scheuren kijken, omdat de kou ertoe kan leiden dat ze veel erger worden.

8. Smeer afdichtingen, sloten en scharnieren
De koude temperaturen kunnen ervoor zorgen dat deuren aan weerafdichtingen blijven kleven, waardoor de deuren moeilijk te openen zijn of zelfs de afdichtingen zelf beschadigen. Gebruik geen vaseline om de afdichtingen te smeren, omdat dit het rubber aantast. Gebruik in plaats daarvan een hoogwaardige rubberen verzorgingsstick zoals Gummi Pflege.

Het is de moeite waard om even de tijd rond te gaan met een blikje siliconen glijmiddel en het vervolgens in scharnieren, sloten en koppelingen te spuiten. Het stopt dingen blijven hangen als de temperatuur daalt. Gebruik echter geen WD-40, omdat dit geen geschikt alternatief is voor een goede smering.

9. Pak een overlevingspakket in
Nadat je je auto hebt voorbereid op de winter, neem je de tijd om je voor te bereiden voor het geval het ergste gebeurt. Pak een tas met reservebollen, springsnoeren, een zaklamp, een fatsoenlijke sleepriem, een goed zichtbaar vest, warme kleding, een oplader voor uw telefoon, wat chocolade en wat flessenwater. Zelfs als je alleen maar vastloopt in een jam, kunnen ze van pas komen.

Als je in de omgeving regelmatig of soms hevige sneeuwval ervaart, overweeg dan om wat houten planken, een schop en wat oud tapijt te dragen. Dit alles kan worden gebruikt om een ​​vastzittende auto te helpen rijden.

Als u ze hebt, kan het handig zijn om een ​​kleine selectie gereedschappen en reserveonderdelen te verpakken, zoals een fles koelvloeistof, olie en een hulpriem.

8. Overweeg winterbanden

Nederland heeft een van de langzaamste opnames voor winterbanden of voor alle weersomstandigheden in Europa. Zodra de temperatuur onder de 7 graden Celsius daalt, is bewezen dat winterbanden de remafstanden verminderen en uw auto gemakkelijker te besturen maken, zelfs in droge omstandigheden. Blader omhoog om onze uitgebreide gids voor winterbanden te lezen.

9. Kies voor sneeuwkettingen, sokken of matten

Als je in een gebied woont waar regelmatig veel sneeuw valt, kan een reeks kettingen ervoor zorgen dat je niet vastloopt. Een fatsoenlijke set is verkrijgbaar vanaf 50 euro online en met oefening, kunnen ze in enkele minuten worden gemonteerd.

Sneeuwsokken hebben een soortgelijk doel en kunnen u voldoende grip en tractie geven om veilig over besneeuwde wegen te rijden. Ze zijn echter onaangenaam om te hanteren wanneer ze zijn gebruikt, dus vergeet niet om wegwerphandschoenen en een vuilniszak mee te nemen om ze daarna in te doen. Net als bij kettingen, blijf er niet op rijden als je eenmaal droog asfalt hebt bereikt.

Degenen die iets nodig hebben alleen maar om hen in beweging te krijgen, kunnen een set goedkope sneeuwmatten overwegen. Of neem gewoon wat restanten van oud tapijt mee in de kofferbak voor noodgevallen.

10. Bescherm de lak en het metaalwerk van uw auto

Het gruis dat is aangebracht om wegen te ontdooien kan corrosie veroorzaken, dus behandel roest, verfspaanders of beschadigingen en zet uw auto zo mogelijk grondig in voordat het winterseizoen begint. Het is verstandig om de onderkant van uw auto ook regelmatig, om zout en oplossingen af ​​te blazen die de onderkant van uw auto kunnen aantasten.

Geschreven door: voordelige autobanden.

 

https://www.budgetbanden.com