Andeko
Image default
Bedrijven

Hoe de kwaliteit van een stalvloer de klauwverzorging belangrijker maakt.

Waarschijnlijk kennen veel mensen het belang van een goede klauwverzorging bij koeien niet, en als men het wel weet wat men waarschijnlijk niet exact waarom de klauwverzorging bij koeien zo belangrijk is. Wat waarschijnlijk nog minder mensen weten is dat de vloer van de stal waar de koeien in staat vaak een gigantisch effect heeft op de klauwen van een koe. In dit artikel zullen we kort een paar dingen over de invloed van stalvloeren op de klauwen van koeien vertellen, zodat iedereen misschien wel eens iets nieuws op kan steken.

De invloed van stalvloeren op de klauwen van een koe

Goed, het is je misschien wel opgevallen dat de vloer in de stallen van onze koeien nou niet bepaald op de grote steppes waar je wilde runderen vaak op ziet lopen lijkt. Maar goed, onze koeien lijken ook totaal niet op wilde runderen denk je dan. Maar toch is de invloed van de ondergrond van de stal van enorm invloed op de gezondheid van de klauwen van onze koeien.

Betonnen vloeren: een absolute ramp voor koeienklauwen

Wat het allerminst op de natuurlijke ondergrond van koeien lijkt is een betonvloer, en dit is terug te zien in de gezondheid van de klauwen van de koeien die op deze ondergrond lopen: uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 80 procent van de koeien die op een betonnen vloer lopen last hadden van klauwgebreken. Als je nog een betonvloer in je stal hebt is het dus van een uiterst hoge prioriteit dat je ervoor zorgt dat de klauwverzorging voor koeien binnen jouw bedrijf tiptop in orde is totdat je een andere vloer hebt. Als je dit namelijk niet doet is de kans aanzienlijk dat de klauwproblemen waar de koeien aan lijden uitgroeien tot een gigantisch probleem.

Alternatieven voor betonnen vloeren

Goed, een betonnen vloer is dus een slecht idee. Hoewel koeien altijd buiten zetten een mooi idee is vinden koeien het heel fijn om een veilige plek te hebben waar ze voor het weer en de winterse vrieskou kunnen schuilen. Je hebt dus een stal nodig. Maar wat voor vloer zet je dan in die stal? Een goed alternatief is de roostervloer, op deze vloer hadden koeien minder vaak last van klauwproblemen doordat de klauwen beter konden ademen. Als de roostervloer een mestschuif heeft is het nog veel beter. Het beste alternatief dat de wetenschappers vonden was de potstal.

De potstal: het allerbeste voor de koeienklauw

De potstal bleek de allerbeste ondergrond voor koeien, maar waarom? En wat is een potstal eigenlijk? Een potstal is een soort stal dat al sinds de middeleeuwen in Nederland wordt toegepast. In een potstal wordt de mest van dieren als het ware opgepot. Dit wordt gedaan door zo nu en dan stro, vezelhennep, of vlas  over de mest van de dieren heen te gooien. De dieren staan zo op een altijd verse, maar steeds hoger wordende laag. De stalvloer kan op een gegeven moment gebruikt worden als een uitstekende meststof. Het grote voordeel van de potstal zit ‘m in twee eigenschappen: de vloer is luchtig en door de steeds ververste ondergrond uiterst schoon.