Andeko
Image default
Bedrijven

Wat is een stichting administratiekantoor

Ben je de eigenaar van een organisatie en heb je moeite met de winstverdeling? Dan is het mogelijk interessant om een stichting administratiekantoor in het leven te roepen. Een stichting administratiekantoor staat ook wel bekend als een STAK. De STAK wordt vaak opgezet door organisaties die op zoek zijn naar manieren om hun aandelen te beheren. Het belangrijkste kenmerk van deze stichting is dat het stemrecht en het winstrecht worden gesplitst. Zo behoud je het stemrecht en deel je de winst met anderen op basis van certificaten. Met een STAK blijf je dus zelf de baas over het zeggenschap terwijl je de winst deelt.  

 

Waarom een STAK oprichten interessant kan zijn 

Het oprichten van een STAK kan voor je organisatie vele voordelen met zich meebrengen. Heb je veel aandeelhouders binnen je organisatie, dan kan het lastig zijn om belangrijke beslissingen te nemen. Aandeelhouders hebben immers recht op een gedeelte van de winstuitkering, maar hebben ook medezeggenschap binnen de organisatie. Je kunt er dus voor kiezen om een STAK op te richten. Door de certificaten uit te geven, blijft de zeggenschap bij het bestuur van de STAK. Dit bestuur kan al uit één persoon bestaan. Wil je dus zelf de touwtjes in handen nemen, maar de winst delen met je aandeelhouders, dan biedt een STAK een uitstekende uitkomst.  

 

Met een STAK beloon jij je werknemers 

Met een STAK kun je ervoor kiezen om je werknemers certificaten te geven. Net zoals je aandeelhouders, kunnen dus ook je beste werknemers meedelen in de winst. De werknemers krijgen echter geen zeggenschap via de certificaten. Je werknemers kunnen dus financieel profiteren van de winst van je organisatie. Je werknemers zullen zich dan ook zeker beloond voelen wanneer je besluit om certificaten aan hen uit te delen. Met name binnen de huidige arbeidsmarkt kan dit zeer interessant zijn om waardevol personeel te behouden.  

 

Administratie en wet- en regelgeving 

Laten we tenslotte nog even inzoomen op de administratie en de wet- en regelgeving van een stichting administratiekantoor. Wanneer je aan de slag gaat met de administratie of dit laat uitbesteden aan een administratiekantoor, is het goed om te weten dat voor een STAK dezelfde regels gelden als voor een stichting. Het opstellen van de jaarrekening gaat dus volgens hetzelfde principe als bij een stichting. De STAK maakt dan ook geen winst en heeft slechts een tijdelijk banksaldo. Wanneer de winst is ontvangen, wordt deze direct doorbetaald aan anderen op basis van certificaten. De stichting wordt ten slotte ook niet fiscaal belast.