Andeko
Image default
Bedrijven

Dit is waar je op moet letten bij internet en tv vergelijken

Ben je al jaren bij dezelfde internet provider en merk je dat elk jaar steeds meer gaat betalen? Of is het zo doordat je meer bent gaan thuiswerken je huidige pakket bent ontgroeid? Dan is het slim om te kijken of overstappen op een andere provider meer voordeel haalt. Een aantal tips waar je op moet letten als je internet en tv vergelijken gaat. 

Welke internetsnelheid heb je nodig?

Wat voor soort internetsnelheid je precies nodig hebt is afhankelijk van het aantal gebruikte apparaten en het gebruik van het internet. Internet aanbieders bieden diverse soorten snelheden aan. Vanzelfsprekend is hoe hoger de internetsnelheid, hoe meer je betaalt. Bij een duur pakket zitten vaak ook meer televisie zenders en kun je profiteren van andere extra’s. 20 Mbit/s is genoeg om onbeperkt te streamen, mailen en te internetten op twee devices tegelijk. 50 Mbit/s is ideaal voor als je met meerdere personen tegelijk aan het internetten bent. Het uploaden en downloaden kost een stuk minder tijd dan bij lagere snelheden. 100 Mbit/s en hoger is ideaal als je veel grote bestanden downloadt en je met meerdere devices tegelijk aan het internetten bent. Gamen, Netflix, internetten, het is met zulke snelheden geen probleem. 

Wel of niet voor glasvezel kiezen?

Heb je te maken met een langzame DSL verbinding en woon je ver van de wijkcentrale, dan kan glasvezel internet een interessante optie zijn. Bij glasvezel maakt de afstand niets uit en kun je profiteren van minimale snelheden van 50 Mbit/s. Het is zelfs zo dat sommige aanbieders maar liefst 2 Gbit/s aanbieden. De snelheden van downloaden en uploaden zijn bij glasvezel hetzelfde en dat betekent dat versturen net zo snel gaat als ontvangen. Bij een DSL verbinding of een kabel verbinding is uploaden een stuk langzamer dan downloaden. Moet je veel grote bestanden versturen dan is glasvezel internet aan te raden. 

Een televisie pakket erbij nemen?

Je zult hebben gemerkt dat het aanbod van streamdiensten de laatste jaren ontzettend gegroeid is. Daarom is het slim om niet automatisch een televisie pakket bij je abonnement te nemen. Bedenk of het nodig is en of je niet genoeg hebt aan een streaming abonnement. Via een televisie abonnement kun je via kabelproviders zenders krijgen. Wil je bij dit abonnement gebruik maken van interactieve televisie dan betaal je meestal 5.50 euro tot 25 euro meer extra per maand. Bij de glasvezel- en DSL aanbieders heb je geen televisie standaard in het pakket zitten. Wil je wel televisie hebben, dan betaal je 10 euro tot 25 euro per maand meer. Wil je televisie streamen dan kan dat via NLZiet en NPOStart. Abonnement bij NLZiet kost 7.95 euro per maand en je kunt bij dit abonnement naar 34 zenders kijken. Bij NPOStart kun je gratis live naar programma’s van de NPO kijken. Bij de betaalde NPO Start Plus kun je langer programma’s terugkijken en krijg je ook toegang tot oude seizoenen van tvseries. 

Tip: Kiesmakkelijk.nl