Andeko
Image default
Sport

Hoe organiseer je een sporttoernooi?

Sporttoernooien zijn na honderden, zelfs duizenden jaren nog altijd onverminderd populair. Ook het doel is nauwelijks veranderd. Vermaak, bewondering en dé manier om mensen samen te brengen als één volk. Het aantal sporten is echter behoorlijk uitgebreid en ook amateur wedstrijden worden steeds uitgebreider en luxer. Dat geldt overigens ook voor de sportprijzen die bij dergelijke wedstrijden worden uitgereikt. Steeds vaker zijn het enthousiaste vrijwilligers in plaats van professionele organisatoren die een sporttoernooi verzorgen. Dus hoe doe je dat nu eigenlijk, een sporttoernooi organiseren?

Begin met het regelen van de infrastructuur

Voordat het toernooi ook maar begint heb je een hoop te regelen, de infrastructuur. Dat betekent niet dat je wegen of een veld aan moet gaan leggen. Maar je moet wel een plan gaan maken met hoe je atleten en bezoekers gaat trekken voor je toernooi. Vraag je inschrijfgeld of een andere bijdrage? Hoe lang duren de wedstrijden? Wordt het een afvalrace of werk je op basis van punten? Hoe deel je het veld of de andere, beschikbare ruimte in? De antwoorden op deze vragen vormen samen de infrastructuur van je toernooi.

Welke sportprijzen ga je uitreiken?

Een volgend, belangrijk punt is het kiezen van de sportprijzen die je gaat uitreiken. Wil je dat iedereen zich betrokken voelt bij het evenement en wil je vooral dat zoveel mogelijk mensen meedoen? Dan kies je voor goedkope medailles die je in grote hoeveelheden kunt bestellen. Bij individuele sporten zijn sportbekers een goed idee. Bij een competitie die meerdere wedstrijden in beslag neemt kun je ook een kampioensschaal kopen.

Is het een terugkerend evenement?

Organiseer je een jaarlijks toernooi, bijvoorbeeld een bedrijfsvoetbaltoernooi voor de bedrijven in de buurt? Dan is het advies om een wisselbeker te kopen. Moet je eens kijken wat er dan met de competitiedrang van de deelnemers gebeurt! Leuk om te zien en bovendien uitstekend voor het teamgevoel!