Andeko
Image default
Zakelijke dienstverlening

AVG op de juiste manier

Binnen je bedrijf bewaar je altijd gegevens van personen, maar ben je je ook bewust op welke manier dit gebeurd? Worden er bepaalde afspraken over gemaakt met klanten en heb je hen gewezen op de rechten om de gegevens te laten verwijderen of in te zien? Ook moet ergens gedocumenteerd worden hoe deze gegevens precies beveiligd worden. Het klinkt als simpele stellingen, maar ze zijn wel heel erg belangrijk voor het bedrijf. Mocht je namelijk niet voldoen aan deze regels, dan kan je een hoge boete riskeren wegens het overtreden van de wet. Dit is vastgelegd in de AVG wetgeving, een redelijk nieuwe privacywet die geldt voor heel Europa.

Om de AVG goed geregeld te hebben, moet een protocol opgesteld worden waarin bovenstaande vragen beantwoorden zijn. Vooral bedrijven die veel met gezondheid en financiën werken moeten veel maatregelen treffen om aan deze wet te kunnen voldoen, omdat het hier vaak over privacygevoelige informatie van klanten gaan. Ook moeten bedrijven met meer dan 250 medewerkers in dienst ervoor zorgen dat ze verplicht een ‘Register van verwerkingen van persoonsgegevens’ bijhouden. Het is ook noodzakelijk voor bedrijven die stelselmatig bedrijfsgegevens verwerken.

De AVG wet is er gekomen om consumenten vertrouwen te bieden vanuit bedrijven in deze digitale economie. Zo toon je als bedrijf aan dat je gegevens en kunnen cyber criminele en hacker minder snel toegang krijgen tot waardevolle bedrijfsgegevens, die ze vervolgens kunnen lekken. Het is dus zowel fijn voor de consument als voor het bedrijf, omdat de gegevens zo beter beveiligd zijn.

Sinds 2018 is de AVG wet in werking getreden. Dit na een implementatie periode van ongeveer 2 jaar. De handhaving van de wet wordt gedaan door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Zij kunnen sancties opleggen tot wel €20 miljoen euro of vier procent van de totale omzet van een bedrijf. Zorg dus dat je de AVG goed op orde hebt. Stel dit bijvoorbeeld samen op met WEA accountants. Als accountants bureau helpen ze je graag met dit en nog vele andere zaken.

http://weanaaldwijk.nl