Andeko
Image default
Zakelijke dienstverlening

Het verschil tussen aandelen en obligaties

Wanneer het gaat over beleggen hebben we het al snel over aandelen en obligaties. Dit zijn namelijk de twee populairste beleggingen in de wereld, en dat is al lang zo. Obligaties kopen is echter niet hetzelfde als aandelen kopen. Toch is het verschil niet voor iedereen altijd duidelijk. Het belangrijkste verschil zit hem in de mate van risico en het verwachte rendement. Een obligatie heeft minder risico en daardoor ook minder rendement. Bij aandelen is het juist andersom. Hieronder lees je er meer over!

 

Obligaties en aandelen

Een obligatie is simpelweg een lening die is uitgegeven door grote bedrijven of door overheden. Je kunt hierin beleggen via de beurs. In principe ontvang je dan als belegger rente zolang je de obligatie hebt en aan het einde van de looptijd krijg je jouw geld terug. Je hebt hierop dan rendement gemaakt. Dat is het voordeel van investeren in obligaties. Een aandeel daarentegen is een stukje van een bepaald bedrijf. Ook deze worden op de beurs verhandeld. Wanneer je hierin belegt kun je op twee manieren profiteren. Je kunt dividend uitgekeerd krijgen en je kunt profiteren van koersstijgingen.

 

De belangrijkste verschillen

Obligaties kopen of aandelen kopen is dus iets heel anders. Hieronder hebben we de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet.

  • Verschil in risico: Het eerste verschil zit hem in de mate van risico. Investeren in obligaties brengt minder risico met zich mee dan investeren in aandelen. Obligaties hebben een vaste looptijd en daarnaast een rentecoupon. Of een bedrijf hierbij winst of verlies maakt is niet van belang. Hoe dan ook heb je altijd recht op je afgesproken rente per periode. Aan het eind van de looptijd krijg je vervolgens je geld weer terug. Het enige risico van obligaties kopen is een faillissement van het bedrijf. Een aandeel daarentegen heeft geen vaste vergoeding, althans niet verplicht, en kent ook geen looptijd. Je kunt rendement halen door dividend of een koersstijging. Hierbij speelt zowel het bedrijf zelf als het sentiment op de beurs een rol. Zo kan een politieke of economische crisis een grote invloed hebben op de waarde van een aandeel. Dit maakt beleggen in aandelen onzekerder, maar de kans op grote winsten ook groter.
  • De koersbewegingen verschillen: Bij zowel aandelen als obligaties kan de koers schommelen. Wanneer je wacht op het einde van de looptijd maakt dit bij obligaties niet uit, als je tussentijds wil verkopen wel. Deze schommelen worden veroorzaakt door de rentestand. Aandelen schommelen veel sterker.
  • Faillissement: Obligatiehouders komen eerder aan de beurt bij een faillissement dan aandeelhouders. Het risico hierbij is dus groter wanneer je aandelen hebt.
  • Rente: Bij obligaties krijg je rente, bij aandelen hoef je niet altijd iets te krijgen. Wanneer een bedrijf winst maakt heb je dividend, maar een bedrijf hoeft dat niet uit te keren. Wel heb je als aandeelhouder een (kleine) stem bij de gang van zaken en voorrang op nieuwe aandelen.
  • Verschil in mensen die het gebruiken: Obligaties en aandelen verschillen dus, en daardoor verschillen ook de kopers. Aandelen worden vaker gebruikt voor hoge rendementen, obligaties worden gezien als veilige belegging. Bij obligaties kun je redelijk inschatten wat je verdiend aan een investering, bij aandelen is dit lastiger. Een combinatie van beiden kan overigens ook heel interessant zijn.
https://ifh-holding.nl/