Andeko
Image default
Financieel

Lening Oversluiten

Lening oversluiten

Een lening oversluiten is een optie wanneer je denkt dat je niet de beste deal krijgt bij je huidige lening. Misschien is de rente je veel te hoog en kun je dat niet betalen, of zijn er vreemde voorwaarden verbonden aan de lening. In dit soort gevallen is een lening oversluiten helemaal zo’n slecht idee nog niet!

Effectief oversluiten

Vergelijk allereerst andere leningen. Dit is een belangrijke stap, want je moet wel een back-up hebben om je lening over te sluiten. Hoe het precies werkt? Het is eigenlijk best simpel. Je nieuwe kredietverstrekker ziet dat je een “oude lening” wilt oversluiten. Je verhuist dus van kredietverstrekker, waarbij de nieuwe kredietverstrekker vaak het gehele bedrag van je lening betaalt aan de oude kredietverstrekker. Ze kopen dus in feite jouw schuld, zodat jij met gemak kunt verhuizen om deze schuld af te gaan betalen bij de nieuwe kredietverstrekker.

Lening oversluiten: tips

Een lening oversluiten is een simpel klusje wat binnen een paar minuten geregeld kan zijn, maar dat betekent niet dat je er zo mee moet om gaan. Leningen zijn niet zomaar iets; je zit er voor een paar maanden, soms jaren aan vast. Lees hieronder een paar goede tips om in acht te nemen voordat je een lening gaat oversluiten:

  • Vraag verschillende offertes aan. Dit kun je doen via Kredietspotter, een website waar je zelfs kunt lenen met een negatieve BKR registratie. Verschillende offertes aanvragen betekent dat je een goed beeld krijgt van de mogelijkheden en bijbehorende kosten.
  • De meeste kredietverstrekkers die je kunt vinden via Kredietspotter zijn 100% legaal en geregistreerd, maar doe hier toch nog eens zelf onderzoek naar. Klinkt een offerte te mooi om waar te zijn? Doe dan onderzoek naar de kredietverstrekker. Alle kredietverstrekkers in Nederland moeten in het bezit zijn van een vergunning van de AFM. Zonder een vergunning is het niet verstandig om gebruik te maken van de kredietverstrekker in kwestie.
  • Verschillende leningen en kredietverstrekkers hebben verschillende voorwaarden. Wat zijn bijvoorbeeld de voorwaarden voor vervroegd aflossen? Of een overlijdensrisicoverzekering? De kleine lettertjes zijn belangrijk wanneer je een lening oversluiten aan het overwegen bent.
  • Lening oversluiten is een beslissing die uiteindelijk alleen bij jou valt; wat is goed voor jou? Een langere looptijd met lagere maandlasten of een korte looptijd met hogere maandlasten? Laat niets aan het lot over en doe je onderzoek grondig en zorgvuldig. Een lening oversluiten is niet niets!