Andeko
Image default
Financieel

Beleggen met brokers

Beleggen met brokers

Vroeger had je er nog wat aan om je geld op een spaarrekening te storten. Soms kreeg je wel eens rentes van 3 of 4 procent. Dat klinkt klein, maar je kon vroeger nog flink verdienen aan een groot bedrag op een spaarrekening. Dat is nu wel anders. Nu heb je geluk wanneer je 1 procent rente krijgt op je spaarrekening. Daarom kiezen steeds meer mensen er voor om hun geld te beleggen. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beleggen. Zo kun je kiezen voor aandelen, indexfondsen, beleggingsfondsen en obligaties. Het is aan jou waar je je geld in steekt.

Wat is een indexfonds?

Een indexfonds kun je zien als een soort van fruitmand. De verschillende soorten fruit zijn verschillende soorten “trackers”. Je investeert met een indexfonds in verschillende bedrijven waarvan je denkt dat die het dit jaar goed gaan doen op de beurs. De kosten van een indexfonds zijn relatief laag. Doordat je investeert in meerdere bedrijven is het risico ook lager. Winst zal niet spectaculair zijn, maar een indexfonds is altijd een goede keuze voor beginners.

Wat zijn aandelen?

Door een aandeel te kopen, koop je een klein stukje van een bedrijf. Je bent dan mede-eigenaar. Het brengt wel een hoog risico met zich mee, maar je kunt ook veel verdienen aan aandelen. Hoe beter een bedrijf het doet, des te meer je verdient door te beleggen in aandelen.

Wat zijn beleggingsfondsen?

Een beleggingsfonds wordt vaak georganiseerd vanuit een bedrijf. Medewerkers kunnen kiezen om te beleggen in het beleggingsfonds. Er wordt dan geld verzameld van deze medewerkers en met dit fonds wordt er belegd in aandelen, obligaties of andere beleggingsvormen. Het brengt weinig risico met zich mee.

Wat zijn obligaties?

Een obligatie is in feite een kleine lening die je leent aan een bedrijf. Laten we zeggen dat je vijfduizend euro hebt. Dit geef je aan een bedrijf en daar krijg je rente over. Deze rente wordt jaarlijks betaald. Obligaties zijn iets veiliger dan aandelen. Doet het bedrijf het goed? Dan krijg je meer rente per jaar. Gaat het bedrijf failliet? Dan krijg je meer geld dan een aandeelhouder.

De juiste broker vinden

Er zijn apps en websites waar je mee kunt beleggen, maar beginners kunnen veel hebben aan een broker. Deze broker moet je betalen, maar ze regelen dan wel alles wat met beleggen te maken heeft. Ze stellen je vragen en beleggen het geld met jouw situatie in gedachten. Zo hoef je dus niet eens veel kennis te hebben van aandelen, maar je kunt toch beleggen. Verschillende brokers rekenen verschillende tarieven. Brokers vergelijken is dus verstandig.