Andeko
Image default
Zorg

Wat u moet weten als u incontinent bent

Als u incontinent bent dan zijn er een paar dingen die u moet weten. Het eerste, en ook meteen het belangrijkste is dat u zich niet moet schamen voor deze aandoening. U kunt hier immers niets aan doen en u valt daarom niets te verwijten. Ten tweede is het belangrijk te weten dat er goede oplossingen zijn die ervoor zorgen dat u ondanks uw incontinentie gewoon uw leven kunt blijven leiden zoals u dat altijd deed. Het is geen enkele reden om niet meer van huis  te gaan en geen bezoek meer te ontvangen. Ook kunt u gewoon de kleding blijven dragen die u leuk vindt. Verhullende kledij is echt niet nodig.

Hoe kan het dat ik incontinent ben geworden?

Incontinentie komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Vrouwen hebben er gemiddeld iets vaker last van. Dit komt omdat de bekkenbodemspieren van vrouwen minder sterk zijn dan bij mannen. Daar komt bij dat een deel van de vrouwen 1 of meerdere zwangerschappen en bevallingen doormaakt, waardoor de bekkenbodem zijn stevigheid kan verliezen. Als een vrouw in de overgang komt kunnen bovendien hormonale veranderingen ervoor zorgen dat een vrouw incontinent wordt. Incontinentie kan optreden in verschillende gradaties van licht tot ernstig. Dit laatste geldt uiteraard voor zowel mannen als vrouwen.

Wanneer moet ik met incontinentieklachten naar de huisarts?

Als u ineens van het ene op het andere moment uw plas niet meer kunt ophouden is het zaak om een afspraak bij de huisarts te maken. Dat doet u ook als de urine afwijkend van kleur of geur is. Als u pijn heeft bij het plassen is er vaak sprake van een blaasontsteking. Dit is vaak een bacteriële infectie waarvoor de huisarts een antibioticakuur kan voorschrijven. Als u hier niets aan laat doen dan kan het leiden tot ernstiger klachten zoals een nierbekkenontsteking. Als de oorzaak van het urineverlies niet meteen duidelijk is kan de huisarts u doorverwijzen naar een specialist. Deze kan nader onderzoek doen, bijvoorbeeld door een echo te maken van de blaas of de urinewegen.

Kan incontinentiemateriaal mij helpen?

Als u incontinent bent, of dat nu ernstig is of minder ernstig, dan kan incontinentiemateriaal zeker helpen. Voor licht urineverlies gebruikt u inleggers. Deze plakt u net als een maandverband in uw slip. Het verschil met maandverband is dat een inlegger de urine meteen insluit en omzet in gel. Daardoor wordt doorlekken voorkomen en komen er ook geen onaangename geurtjes vrij. Als u last heeft van ernstig urineverlies dan zijn er de incontinentieslips, die ook grotere hoeveelheden urine kunnen opvangen zonder dat uw omgeving hier iets van merkt.

Schaam u nooit voor als u incontinent bent

Sommige mensen worden ernstig depressief als ze incontinent worden. Maar u kunt hier niets aan doen, het overkomt u als gevolg van een aandoening of vanwege het klimmen van de leeftijd. Het is dus zeker niet nodig om uw leven on hold te zetten. Ga naar de huisarts en bespreek het probleem. Als er een oplossing is die afdoende blijkt dan is dat heel fijn. Als dat niet mogelijk blijkt dan zijn er incontinentiematerialen in de handel die u kunt gebruiken en waarmee u uw leven gewoon kunt voortzetten zoals u dat voorheen ook gewend was. Er is dus geen enkele reden om de deur niet meer uit te gaan of geen bezoek meer thuis  te ontvangen.

Online materialen bestellen als u incontinent bent.

Veel mensen vinden het lastig om naar een winkel te gaan en daar incontinentie materiaal te kopen. Ze zijn bang een bekende tegen te komen of willen zelfs de winkelmedewerker aan de kassa er niet mee onder ogen komen. In dat geval is het goed te weten dat u dit ook  gewoon online kunt kopen. Alle producten van TENA zijn bijvoorbeeld online te koop, waaronder het uitgebreide assortiment TENA Lady. Maar ook TENA Pants, voor fors urineverlies, kunt u online bestellen. Uw bestelling wordt discreet bij u thuisbezorgd, niemand zal weten wat u online besteld heeft.