Andeko
Zorg

Alles wat u moet weten over de collectieve zorgverzekering

U bent ongetwijfeld bewust van het feit dat de zorg heel duur is. Om die reden is iedereen in Nederland vanaf achttien jaar verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Op die manier kan voor iedereen de zorg betaalbaar blijven. Een zorgverzekering is weliswaar verplicht, maar u kunt wel zelf de verzekeringsmaatschappij kiezen.

Daarnaast is het ook niet verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten. Bent u maandelijks veel geld kwijt aan de zorgverzekering? Dan kunt u er ook voor kiezen om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. U sluit dan gezamenlijk met een groep mensen dezelfde verzekering af en dan kunt u vervolgens profiteren van leuke kortingen. Maar is het wel verstandig om een collectieve zorgverzekering af te sluiten? In deze tekst gaan we daar wat dieper op in.

 

Niet altijd goedkoper

In de eerste plaats is het belangrijk om te vermelden dat een collectieve zorgverzekering niet altijd goedkoper is. Dit komt omdat u soms verplicht bent om bepaalde aanvullende verzekeringen af te sluiten. Daardoor loopt u het risico op oververzekeren. Dan betaalt u voor verzekeringen die u niet nodig heeft. Daarbij kunt u denken aan een tandartsverzekering of een fysioverzekering. Deze aanvullende verzekeringen zijn vooral nuttig voor mensen die regelmatig lichamelijke klachten of problemen met het gebit hebben. Kijk dus goed naar uw zorgwensen en op basis daarvan kunt u besluiten om een verzekering af te sluiten.

 

Een collectieve zorgverzekering wordt in de toekomst minder aantrekkelijk

Wettelijk is vastgelegd dat een verzekeringsmaatschappij maximaal tien procent korting op een basisverzekering mag geven. Dit wordt in de toekomst echter veranderd. Dit gaat nu naar vijf procent. Uiteindelijk is het plan om korting op de collectieve basisverzekering helemaal te verbieden. Om die reden wordt het voor veel mensen een stuk minder aantrekkelijk om een verzekering af te sluiten. Gelukkig kunt u wel profiteren van korting op de aanvullende verzekering. Daar staat niets over in de wet aangegeven en verzekeringsmaatschappijen mogen op de aanvullende verzekering zoveel korting geven als ze willen.

 

Soms kunt u een gemeentepolis afsluiten

Leeft u onder de armoedegrens? Dan kunt u soms een gemeentepolis afsluiten. Met een gemeentepolis profiteert u vaak van hoge kortingen. Sommige gemeentes vergoeden ook voor een deel het eigen risico. Kijk dus goed of er gemeentepolissen in uw omgeving zijn en of u daar recht op heeft.

 

Conclusie

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op de collectieve zorgverzekering. We hebben enkele aspecten besproken, zodat u zelf een goede afweging kunt maken.

 

Gerelateerde artikelen

Persoonlijke ontwikkeling van zorgpersoneel met ZelfSterk

Een afspraak bij de magnetiseur in Drenthe

Wat u moet weten als u incontinent bent