Andeko
Image default
Vervoer en transport

Voorkom diefstal van je boot op deze manier

Neem voorzorgsmaatregelen om bootdiefstal te voorkomen

Nederland is een waterland en dat is te merken aan de vele pleziervaartuigen dat ons land rijk is. Helaas is het dievengilde hiervan ook op de hoogte. Elk jaar worden er door criminelen steeds meer boten, trailers, uitrusting, elektronica en persoonlijke spullen gestolen. De meeste dieven zijn amateurs die de verleiding van makkelijke kans niet voorbij laten gaan.

Een boot is dan al gauw een makkelijk doelwit. Eigenaren die het niet zo nauw nemen met hun bezit zullen vlug genoeg merken dat sloten slechts middelen zijn om eerlijke mensen buiten te houden. Hoe vaak ziet u niet op social media de zoveelste oproep voorbij komen van mensen waarvan hun boot of sloep is gestolen. Diefstal zal waarschijnlijk nooit ophouden, maar u kunt het de dieven wel moeilijk maken door enkele maatregelen te treffen.

Stal de boot in de winter op een veilige plek

Wanneer u uw boot in tijden dat u hem niet gebruikt op een plek laat liggen in het water, kunt u ervan uitgaan dat er ongenodigde gasten aan boord zullen komen snuffelen. Uw boot op een veilige plek stallen is niet alleen nodig om juridische en veiligheidsredenen, het is de eerste essentiële belangrijke stap tegen bescherming. Wanneer u uw boot uit water haalt en u stalt hem ergens waar altijd iemand aanwezig is dan gaat u er vanuit dat het veilig is, maar stalt u hem bij u thuis neem dan extra voorzorgsmaatregelen.

Installeer beweging geactiveerde schijnwerpers waar de boot met trailer komt te staan. Plaats de triangel van de trailer zo, dat deze niet direct opgepikt kan worden. Breng een vergrendeling aan op boot en trailer, belangrijk daarbij is om de boot stevig op slot te houden. Bevestig een ketting rond de wielen van de trailer aan een vast punt. Gebruik een triangelslot zodat deze niet aangekoppeld kan worden.

Installeer een alarm

Het meest eenvoudige alarmsysteem doet een indringer al afschrikken. Er zijn gespecialiseerde alarmsystemen in de handel voor maritieme doeleinden. Deze geven al een waarschuwing wanneer iemand de boot probeert te verplaatsen. Het werkt afschrikkend en verstoord de dieven met hun plannen.

Een andere stap in het upgraden van uw beveiliging is het opzetten van een werkend GPS tracker-systeem. Hiermee kunt u de realtime locatie van uw boot bepalen. En laat door een gecertificeerd bedrijf een door Kiwa goedgekeurde startonderbreker inbouwen.

Markeer en fotografeer

Markeer of graveer alles zoveel mogelijk, uw boot, de trailer, apparatuur en uw persoonlijke spullen met het bootidentificatienummer(HIN). Graveer dit nummer ook op moeilijk bereikbare plaatsen. Bewaar kopieën van alle registraties op een veilige plek. Maak een complete inventaris van uw boot en uitrusting. Maak een lijst van alles wat aan boord is en noteer wanneer mogelijk merk-, model,- en serienummers van elk item. Bewaar deze lijst ter referentie voor het geval dat u iets mist. Maak foto en video-opnamen van boot, trailer en uitrusting en bewaar deze bij uw verzekeringspapieren. Tot slot: Sluit een goede verzekering af.

https://www.justmarine.nl/