Andeko
Image default
Financieel

Het hypotheek informatie punt

Hoewel de meeste mensen wel ongeveer een beeld hebben van wat een hypotheek is, kan men zelden een goede definitie van een hypotheek geven.

Definitie van een hypotheek :

Een Hypotheek is een Geldlening met een onroerend goed (meestal: een huis) als onderpand. De persoon die het geld van de lening ontvangt, heet officieel de hypotheekgever, en de partij die de lening verstrekt, is de hypotheeknemer.
(Je hoort echter ook wel zeggen: “Ik neem een hypotheek” waar de spreker eigenlijk bedoelt: “Ik geef een hypotheek“.)

De reden dat men een hypotheek geeft is vaak omdat men zelf niet over voldoen eigen middelen beschikt om een woning aan te kopen. Gelukkig voor ons zijn er voldoende geldverstrekkers ( Banken ) die een hypotheek willen verstrekken voor zo een uitgave. Deze geldverstrekkers doen dat uiteraard niet kosteloos. Voor hen is het een goede investering omdat ze van u verwachten dat u maandelijks een rentebedrag betaald over het uitstaande geleende bedrag. Deze rente is in de meeste gevallen aftrekbaar voor de meeste particulieren. De bank vraagt meestal nog wel meer zekerheden voordat ze over het verstrekken van een hypotheek over gaat, denk hier bijv. aan voldoende inkomen voor het dragen van de lasten maar ook aan de zekerheid voor een bank dat de hypotheek wordt ingelost wanneer iemand komt te overlijden.

Banken toetsen altijd voor het verstrekken van een hypotheek of u niet teveel andere kredieten heeft die het totaal van de rente, die u gaat betalen aan de geldverstrekker en de andere lening verstrekkers, niet te hoog wordt. Dit toetsen van uw kredietwaardigheid gebeurd bij het BKR ( Bureau Kredietregistratie Nederland ) Het kan ook voorkomen dat de geldverstrekker uw aanvraag afwijst omdat u in het verleden bij een andere hypotheek verstrekker een betaling achterstand heeft gehad. De meeste hypotheek verstrekkers doen daar erg moeilijk over. Omdat veel mensen in het verleden wel eens zoiets dergelijks hebben gehad, zijn er op dit moment speciale geldverstrekkers voor hypotheken die ondanks een BKR registratie toch u een tweede hypotheek willen verstrekken. Meestal is dit wel tegen hogere rente’s en vraagt men meer verzekeringen.

http://www.hypotheekbereken.com/een-tweede-hypotheek-voor-een-verbouwing/