Andeko

mei 01, 2020 Fotografie

De bruidstaart

De bruidstaart op je bruiloft.

Waar komt die traditie nou vandaag eigenlijk? Want als je net officieel bent getrouwd, toosten jullie op gezondheid en geluk met elkaar en met de daggasten. Daarna snijd je meestal de bruidstaart aan. Altijd een heel tof moment om te fotograferen voor de bruidsfotograaf. Maar waarom snij je eigenlijk een taart aan?
Een taart die uitbundig is versiert, soms met echte bloemen, soms met bloemen van suikerwerk, of juist in pastel of felle kleuren. Je kan het zo gek niet bedenken. IIsbruidstaarten, sweet tables, cupcakes, ja zelf een appelbruidstaart komen voorbij.

Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van de bruidstaart. Zo zouden de gasten in Engeland in de middeleeuwen allemaal een stuk koek meenemen en werden deze opgestapeld. Als het bruidspaar elkaar kon kussen boven de stapel stond dat veel geluk.

Er is ook een verhaal afkomstig uit Frankrijk. Daar stapelde een kok stukken taart op elkaar en besmeerde het met glazuur zodat het niet zo omvallen.

Als we nog verder terug gaan in de geschiedenis gaan we terug naar de Romeinen. Het bruidspaar kreeg een koek en moesten elkaar een hap geven. Dit stond voor geluk en leven met kinderen. Daarna deelden ze de koek uit om de goden gunstig te stellen.

We kunnen er dus met een gerust hart vanuit gaan dat een bruidstaart staat voor, geluk, plezier en feest. Een overheerlijke lekkernij die heel vaak op een bruiloft te vinden is. En in wat voor vorm of kleur dan ook.

Uiteraard hoef je niet aan de trouwfotograaf Nijmegen te vragen of hij of zij ook de bruidstaart wil fotograferen. In zijn geheel en in detail zal dat gebeuren. Uiteraard weet de bruidsfotograaf Utrecht daar ook raad mee. Maar het echte mooie moment van bruidsfotografie is dan natuurlijk wel het aansnijden van de bruidstaart. En elkaar een hap geven van de overheerlijke taart. En eigenlijk doe je dat niet met een vorkje natuurlijk. Je neemt ieder een stuk van de taart in je handen en geeft elkaar een hap. Je mag ook 1 stuk taart delen, met een vorkje gebeurt veel vaker. Je blijft er wat schoner door uiteraard.

En dan de vraag of je de hele taart op snijdt en uitdeeld aan de gasten of dat je het bovenste stukje in de vriezer stop. Sommige willen een jaar later dat stuk dan aansnijden. Deze traditie is natuurlijk niet van vroeger want toen waren er geen vriezers. En de kwaliteit en smaak van de taart zal niet meer zo zijn als toen hij vers was.

In ieder geval gebeuren er vaak mooie dingen rondom de bruidstaart. Een hond die zijn tong aflikt bij de taart, kinderen die nieuwsgierig toekijken of stiekem snoepen van de taart. Trouwfotograaf Zwolle staat in ieder geval paraat om die toffe momenten vast te leggen!

https://www.corrinep.nl/#home