Andeko
Bedrijven

Peuters en de motorische ontwikkeling

De ontwikkeling van kinderen gaat vrij rap. Het is een cliché, maar er wordt vaak geroepen dat het beter is om van elke seconde dat je kinderen opgroeien te genieten. Dat kun je ook maar beter doen, voordat je te maken hebt met hysterische pubers die spijbelen, niet luisteren en op straat hangen. Met name de peuterfase schijnt erg vlot te gaan. De motoriek en allerlei bewegingen van kindjes worden stukken soepeler gedurende deze fase. De peuter leert hinkelen, kraaltjes rijgen en veel meer. Bovendien leert je peutertje praten en wordt hij of zij wat socialer. Het moge duidelijk zijn dat de motorische ontwikkeling van een kind ontzettend belangrijk is.

De motorische ontwikkeling uitgelegd

Leren bewegen noem je ook wel de motorische ontwikkeling. Bij kinderen gaat dit in rap tempo, aangezien een kindje steeds meer bewegingen leert. Uiteraard gaat dit niet altijd even snel. Het ene kind leert wat sneller dan een ander kindje, maar dit hoeft niets te betekenen. Er zijn twee soorten motoriek, de fijne en de grove. Bij de grove motoriek gaat het om bewegingen die je met het lichaam kunt maken. Dansen, fietsen met een houten loopfietsje 1 jaar, springen en rennen zijn hier voorbeelden van. Een houten loopfietsje 1 jaar is met name handig als een kindje 24 tot 30 maanden oud is. De fijne motoriek heeft betrekking op het gebruiken van spieren in de vingers en handen. Enkele voorbeelden zijn tekenactiviteiten en het vasthouden van bestek.

De grove motoriek goed stimuleren

Je wilt uiteraard dat je peuter lekker kan buitenspelen met vriendjes en vriendinnen. Daarnaast is het fijn als je kindje goed mee kan doen met zwemlessen en gym op school. De grove motoriek is dan ook essentieel. De ontwikkeling hiervan kan ondersteund en gestimuleerd worden op verschillende wijzen. Zo kun je beginnen met dingen die je kindje al kan. Maak het steeds een beetje moeilijker voor je peuter. Ga bijvoorbeeld ook buitenspelen en samen peuterdans uitproberen. Hiermee stimuleer je de sociale ontwikkeling, fantasie en motoriek van je peutertje. Vergeet hierbij niet je kindje complimentjes te geven, zodat het zelfvertrouwen van je kind groeit. Zo zal hij of zij meer durven ondernemen.

 

https://fietsie.nl/loopfiets-1-jaar/

Gerelateerde artikelen

Vele vrije vacatures

Wat Elektricien Den Haag voor jou kan betekenen

Wat geef jij je kind voor kerst?