sep 19, 2015 Bedrijven

Crowdfunding en P2P leningen zijn de toekomst?

Wat zijn P2P leningen?

Peer 2 peer lenen werkt volgens het volgende concept, in plaats van geld uitlening via één centrale entiteit (bijv. de bank of de minilening aanbieder) wordt het leenbedrag
uitgesmeerd over meerdere individuele (lees:particuliere) uitleners.

Voordelen Peer 2 peer lenen

Een BKR-notering hoeft geen probleem te zijn net als bij minileningen is een p2p-lening relatief snel aangevraagd, afhankelijk van het platform kan het enige dagen duren (de lening verloopt via een veiling waardoor u de laagste mogelijke rente op de lening krijgt) de rente is betrekkelijk laag, doorgaans lager dan consumptieve leningen

Nadelen Peer 2 peer lenen

P2p-lenen heeft een relatief hoog minimum leenbedrag van rond de  €1000 (afhankelijk van het p2p-platform zou het kunnen zijn dat over de gehele looptijd uitbetaald moet worden)

Over 2016 wordt verwacht dat alleen al in de VS voor bijna $6 miljard aan p2p-leningen open zal staan, een verzestigvoudiging sinds 2005 (zie filife.com). Bekendste sites zijn prosper.com, lendingclub.com en zopa.com.

In Europa actief zijn :

    -zopa.com – Groot-Brittannië, VS, Japan, Italië
    -kokos.pl – Pools
    -PRETp2p.com – Frans
    -smava.de – Duits
    -auxmoney.com – Duits

Als uitlener kunt u geld verdienen met de rente op de leningen. In principe kan iedereen (afhankelijk van site voorwaarden) p2p-uitlener worden. U leent op eigen discretie een kleine som geld uit aan individuen, dit wordt door meerdere uitleners gedaan waardoor cumulatief aan het leenbedrag wordt voldaan. Risicospreiding heeft u zelf in de hand door meerdere kleine uitleningen te verrichten.

Een Nederlandse p2p-lening aanbieder heeft kort bestaan, boober.nl, na een rumoerig begin is de site uit de lucht gehaald met nog €1.6 miljoen aan openstaande leningen, zie bijv. marketingfacts.nl. Een mogelijke doorstart van de boober.nl is vorm aan het krijgen in Trundo.nl, vooralsnog is de site niet live.

We houden u hiervan op de hoogte. Vooralsnog kan vermeld worden dat trundo.nl (net als boober.nl) een vergunning moet krijgen van de AFM en de DNB, de minimum lening ligt waarschijnlijk op €1000 en een BKR-notering is wel een obstructie (bron:snelaangeldkomen.com).

Op dit moment is frooble.nl het enige nederlandse p2p-lening platform maar het lijkt er sterk op dat dit op het moment van schrijven al enige tijd onbeheerd is, het minimum leenbedrag op frooble is €100. U mag maar 1 lopende lening tegelijkertijd hebben.