Andeko
Image default
Woning en Tuin

Tips voor het aanleggen van een tuin

Het aanleggen van een tuin is niet iets wat even snel gebeurt. Het is belangrijk om eerst goed te bepalen wat u met uw tuin wit gaan doen. Wilt u een onderhoudsvriendelijke tuin of juist een tuin met veel beplanting? Hieronder leest u een paar handige tips voor een tuinaanleg.

Handige doe-het-zelvers

Heeft u groene vingers en kiest u ervoor om zelf de tuin aan te leggen? Hieronder geven we een aantal tips waar u rekening mee kunt houden met het aanleggen van een tuin.

  • Begin met de tuininrichting, bepaal waar bijvoorbeeld de tuinpaden komen. Hier moet u vooraf rekening mee houden bij de aanleg van de tuin.
  • Vervolgens is het belangrijk om uw tuin zorgvuldig op te meten. Zo weet u precies waar u het terras, grasveld en paden kunt aanleggen.
  • Als u een bestaande tuin heeft, verwijder dan de oude planten en straatwerk eerst. De grond wordt voorbereid op uw nieuwe tuin, denk bijvoorbeeld aan bemesting. Hierdoor slaat de beplanting straks goed aan.
  • In de volgende stap worden de paden en terrassen bestraat en de schuttingen worden geplaatst. In deze fase van de tuinaanleg kunt u al goed zien hoe de verhoudingen in het echt worden.
  • Tot slot wordt het gras gelegd of gezaaid en krijgen de bomen, struiken en planten een plekje in de tuin. Zet de planten een stukje bij elkaar vandaan, zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien.
  • Beperk het aantal potplanten om te voorkomen dat de planten dood gaan, ze hebben in de zomer namelijk elke dag water nodig.
  • Heeft u een kleine tuin? Neem dan het liefst geen grasveld in de tuin, wilt u dit toch wel graag kies dan voor kunstgras. Het zorgt namelijk alleen maar voor meer onderhoud zonder dat u hier optimaal van kunt genieten.

 

Tuinaanleg uitbesteden

Heeft u niet echt groene vingers en weinig kennis heeft over tuinaanleg? Schakel dan de hulp in van een hovenier. U heeft dan sneller en waarschijnlijk ook beter resultaat. Een hovenier beschikt over vakkennis, ervaring en heeft alle machines die nodig zijn voor het werk in uw tuin. Veel mensen gaan in het voorjaar op zoek naar een hovenier, dit is dan ook de drukste periode. Het is verstandig om ruim op tijd een hovenier in te schakelen.

 

Tip: Besteed niet alles uit aan een hovenier. Zelf kunt u ook al wat voorwerk doen door bijvoorbeeld al een tuinontwerp te bepalen of uw oude tuin leeghalen. Zo bespaart u een hoop op de kosten.

http://www.hovenier-weetjes.nl/hoveniers/