Andeko
Image default
Huishoudelijk

De geschiedenis van de badkamer in 2 minuten

 

We kunnen het ons nauwelijks meer voorstellen, maar vijftig jaar geleden keek niemand raar op als je eens per week naar het gemeentelijk badhuis ging om je te douchen.

De geschiedenis van het bad gaat ver terug in de tijd. Al voor het begin van onze jaartelling nam het bad bij de Grieken en Romeinen een belangrijke plaats in. Er waren toen al privé-badkamers, maar de nadruk lag in die tijd op het gemeenschappelijke baden. Het belang van de badkamer als privé-vertrek is pas veel later ontstaan. Francois I van Frankrijk had begin 16e eeuw in het paleis van Fontainebleau een hele reeks badkamers. Zijn tijdgenoot Henry VIII van Engeland liet er op Hampton Court een aparte toren voor bouwen, de Bayne Tower (naar het Franse woord bain voor bad). Toch heeft dit niet geleid tot een toename van badkamers bij andere lagen van de bevolking.

Baden raakte in onbruik door de gedachte, dat men er ziek van kon worden. Vuil daarentegen werd geacht de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Vanaf het begin van de 19e eeuw begon dat inzicht te veranderen en won het bad langzaam weer aan populariteit. Aanvankelijk was het een luxe, die slechts de adel zich kon permitteren, maar begin 20e eeuw was de badkamer binnen het bereik van de meeste welgestelden gekomen.
Door de toegenomen vraag naar produkten om de badkamer mee in te richten en de industriële ontwikkeling daalde de prijs van sanitair. Het kwam nu ook binnen het bereik van de middenklasse. Na de Tweede Wereldoorlog begon de badkamer aan z’n laatste opmars: de huizen van de arbeidersklasse. Het zou nog decennia duren voor de aanwezigheid van een badkamer in een woning net zo vanzelfsprekend was als een woonkamer en een keuken.

Toen badkamers dan eindelijk gemeengoed geworden was volgde een andere ontwikkeling. Was het aanvankelijk een vertrek waar functionaliteit de boventoon voerde, met de toenemende welvaart groeide de behoefte aan meer comfort en sfeer. Het bekende witte tegeltje van 15 x 15 cm verloor steeds meer terrein aan kleurrijke varianten in diverse formaten en het witte, geëmailleerde ligbad maakte plaats voor kunststof baden in royale formaten en alternatieve vormen.

Het verhaal van de badkamer is hiermee nog lang niet ten einde. Fabrikanten blijven produkten vernieuwen. Daarmee is douchen in een met wisselende kleuren verlichte regenbui slechts een kwestie van de juiste douchekop kopen geworden.

http://www.badkamerwinkel.nl