Andeko
Image default
Industrie

4 Tips voor de particulier voor het veilig gebruik van een elektrische takel

Een van de grote extra’s aan elke werkruimte is een elektrische takel. Deze tool is er in vele verschillende stijlen. Omdat deze nuttig kan zijn in de garage, een werkplaats, op een vrachtwagen, of als een mobiel apparaat. Met behulp van een elektrische takel kun je zware voorwerpen zoals motoren, transmissies, assen, aangepaste kasten, motorfietsen, airconditioners en al het andere dat je moet vervoeren, monteren of repareren en flink zwaar is, optillen. Zelfs een doe-het-zelf huiseigenaar zal goed uit de voeten kunnen met een elektrische takel in zijn garage of kelder. Het gebruik ervan is makkelijk en zeer snel onder de knie te krijgen.

Stap 1: Obstakels opruimen

Voordat je iets optilt met je elektrische takel, moet je ervoor zorgen dat de veiligheidsmaatregelen zorgvuldig in acht worden genomen. Als tijdens de poging om een zwaar voorwerp op te tillen, het om de een of andere reden valt, wil je in staat zijn om snel weg te komen zonder te struikelen over spullen die op de grond liggen. Zorg voor een vrije ruimte van minstens 1,5 meter rond de takel en het object dat wordt opgetild.

Stap 2: Gebruik sterke kabels

Een elektrische takel is slechts zo goed als de kabels die je erbij gebruikt. Sommige takels worden geleverd met hun eigen standaardkabels. Die kun je gebruiken, maar je bent beter af als je sterkere kettingen en kabels gebruikt. Zorg ervoor dat ze berekend zijn op het gewicht waarmee je ze gaat belasten.

Stap 3: Houd de te verplaatsen last waterpas

Wanneer je de elektrische takel gebruikt, moet je het voorwerp dat je optilt altijd zo horizontaal mogelijk houden. Probeer het gewicht zo te verdelen dat het in het midden van de takel ligt en niet naar één kant. Zo wordt de kracht die nodig is gelijk verdeeld en wordt voorkomen dat de takel naar één kant overhelt.

Stap 4: Niet slingeren

Sommige elektrische takels staan op een railsysteem waarmee ze van de ene naar de andere plek kunnen worden verplaatst. Dit is een geweldige manier om dingen naar een werkbank of een ander soort werkstation te verplaatsen. Wanneer er een zwaar voorwerp, zoals een motor, aan de elektrische takel hangt, zorg er dan voor dat je de takel niet laat slingeren. Dit zal veel extra druk uitoefenen op het bevestigingspunt in de dakspanten en op de kabels zelf.