Andeko
Gezondheid

Wat kun je doen tegen onzekerheid?

Onzekerheid is een vervelende emotie die iedereen wel eens ervaart en last van heeft. Het kan gebeuren als gevolg van twijfel aan jezelf, angsten of onzekerheid over de toekomst. Onzekerheid kan leiden tot een gevoel van onrust en kan invloed hebben op je gedrag en beslissingen.

Er zijn een aantal manieren waarop je onzekerheid kunt verminderen of overwinnen (bron: artikel van Nick de Waard):

  1. Accepteer dat onzekerheid normaal is: Onzekerheid is een natuurlijke emotie en het is oké om onzeker te zijn, daar is niets mis mee. Probeer alleen niet te veel druk op jezelf te zetten om alles onder controle te houden en accepteer dat het leven en jij soms onzeker kan zijn.

  2. Maak gebruik van positieve affirmaties: Door positieve affirmaties te gebruiken, kun je je eigen gedachten beïnvloeden en je zelfvertrouwen op een natuurlijke manier versterken. Probeer bijvoorbeeld te denken aan dingen waar je wel zeker van bent en wat je wél goed doet.

  3. Zoek steun: Het kan helpen om te praten met iemand die je vertrouwt over je onzekerheid. Dit kan een vriend of familielid zijn. Je zou ook met een coach of therapeut kunnen praten. Door te praten kun je namelijk meer inzicht krijgen in wat er in jou speelt en hoe je deze onzekerheid kunt verminderen.

  4. Maak een plan voor jezelf: Probeer te kijken en te achterhalen wat jouw onzekerheid voedt. Als je dit kunt achterhalen, dan weet je ook wat er nodig is om dit op te lossen. Maak hier een plan van en werk het uit.

  5. Maak tijd voor ontspanning: Stap geregeld even uit die sneltrein van het leven en ga lekker mediteren of wandelen.

Onzekerheid is prima om af en toe te ervaren, we hebben er allemaal wel eens last van. Zolang dit aanhoudt mag je gerust even contact opnemen met een professional die jou hier bij kan helpen.

Laat je ook nog even inspireren door onderstaande quote van Nick de Waard: