Andeko
Image default
Geschenken

Horecaglaswerk

Horeca is een branche waarin de hoofdmoot gezelligheid sfeer en vermaak is. Daarbij behoren een aantal zaken. Daaronder vallen ook eten en drinken. Voor drinken of zoals veel horecabezoekers zeggen: “een drankje” is het benodigde materiaal nodig. Een biertap, natuurlijk drank en glaswerk.

Materiaal

Dat glaswerk kan bestaan uit verschillende materialen. We noemen het glaswerk omdat het gaat om glazen. Dat impliceert dat het ten alle tijden gaat om glas. Maar glazen kunnen ook van kunststof of plastic worden gemaakt. Voordeel daarvan is dat het glaswerk een stuk veiliger word. Bij evenementen wordt veelal gebruikt gemaakt van kunststof. Het is daar druk en mensen hebben weinig mogelijkheden het glaswerk terug te brengen naar de bar. Ook bestaat er mogelijkheid dat er door de emotie met het glaswerk wordt gegooid. Om te voorkomen dat er rare dingen gebeuren, gebruikt men kunststof.

Vorm

Het glaswerk kent naast de verschillende soorten materialen ook verschillende vormen. Hieronder volgen een aantal verschillende vormen van het glaswerk.

  • Bierglas
  • Wijnglas
  • Longdrink glazen
  • Champagne glazen
  • Borrelglazen
  • Shotglazen

Bierglas

Elk type drank kenmerkt zich door eigen glazen. Bij bierglazen ligt dit alleen nog weer gecompliceerder. Een tapbiertje wordt getapt in een zogenoemde stapelglas. Dit type glas kan, zoals de naam al aangeeft eenvoudig worden gestapeld. Daarnaast zijn er allemaal verschillende type speciaal bieren. Elke brouwer heeft zijn eigen type glas ontwikkeld. Dit is niet alleen vanwege de marketing maar heeft vooral te maken met de smaak beleving. Ook het inschenken van het bier dient op de juiste wijze plaats te vinden om het glas goed te vullen

Wijnglas

Wijnglazen zijn er ook in een aantal verschillende soorten. Rode wijn, witte wijn en sherry onderscheiden we nu van elkaar. Een wijnglas wordt gekenmerkt door een kelk met een voet. Rode wijn gaat in de grootste glazen. De vorm van de kelk is voor elk type wijn vaak weer anders. Ook dit heeft veel te maken met de smaakbeleving. De reden dat rode wijnglazen groter zijn dan witte wijnglazen zit niet inhoud, maar in de mate waarin de aroma vrij komt tijdens het proeven. Witte wijn bevat minder aroma. Sherry kenmerkt zich, doordat het een smal en klein langwerpig glas is. Zo komt de smaak het beste tot zijn recht.

Champagne glazen

Champagne glazen worden vaak gebruikt bij een feestelijke gelegenheid. Hij is chiquer dan een sherryglas en vooral veel dunner. Met champagneglazen worden vaak toast uitgebracht.

Borrel en shotglazen

Sterke drank wordt veel gedronken in kleine glazen. Sterke drank wordt ook veel minder gedronken. De hoeveelheid alcohol in borrel glas ongeveer evenveel als de hoeveelheid alcohol in bierglas of wijnglas. Een borrelglas heeft vaak een bolle kleine kelk met een voet. Zo komen ook de aroma’s weer het beste tot hun recht. Shotglazen zijn rechthoekig en zonder voet. De vorm is te herleiden aan een ijsblokje. Sterke drank wordt onder jongeren vaak ook gedronken in de vorm van een mix die minder sterk is dan de klassieke drank waar deze in een keer wordt ingenomen. Een shot dus!

https://www.horecagoedkoop.nl/kantine