Andeko
Image default
Dieren

Britse Korthaar en haar kenmerken

Kenmerken van de Britse korthaar

Waar de Britse korthaar vandaan komt is niet zo’n moeilijke vraag, de naam zegt het al. Deze raskat komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en werd aan het eind van de 19e eeuw voor het eerst tentoongesteld. Toen werd het nog de Britisch cat of Shorthair genoemd.

De kenmerken

Uiterlijk

De Britse korthaar kan het beste als ‘rond’ worden beschreven. Hij heeft een ronde kop, ronde ogen, wangen en oren. Ook heeft hij korte mooi afgeronde poten en ook de staart loopt rond af. De Brits heeft een compact lichaam, hij is erg breed en wordt middelgroot tot groot.

Vacht

De Britse korthaar heeft een teddy achtige uitstraling; zacht en pluche achtig, de vacht is helemaal dicht en kort, en op bepaalde plekken openstaand. Het is wel belangrijk om de vacht goed te verzorgen, één keer per week goed borstelen is zeker nodig. Lees hier alle tips.

De bekendste kleur is effen blauw, maar de Britse korthaar komt ook voor in de kleuren zwart, rood, bruin, crème, wit of met meerdere kleuren.

De vacht met meerdere kleure heeft vaak een patroon, bijvoorbeeld gestreept, gevlekt of gemarmerd. De kleur van de ogen kan blauw, groen of oranje zijn. Dit is afhankelijk van de vachtkleur.

Gewicht

Als een Britse korthaar volwassen is en uitgegroeid hoort hij tussen de 4 en 8 kilo te wegen. Zoals bij de meeste rassen zijn de vrouwtjes lichter van gewicht dan de mannetjes. Juist het mollige van deze kat maakt hem zo mooi. Een slanke Brits zou niet mooi ogen.

Erfelijke ziektes of afwijkingen

Er zijn helaas wel wat erfelijke ziektes en afwijkingen die voor kunnen komen bij de Brits korthaar. Zoals bijvoorbeeld HCM, dit is een hartafwijking en kan zich openbaren op latere leeftijd.

Daarnaast kan PKD voorkomen, dit is een nierafwijking, bij een leeftijd van 1 jaar zou de afwijking vastgesteld kunnen worden door middel van een echo. Het is daarom belangrijk dat fokkers de dieren laten testen op deze ziektes.

Wilt u uw Britse korthaar te koop zetten dan kan dit via de marktplaats waar britse kortharen kunnen worden aangeboden.

https://www.britse-korthaar.nl