Andeko
Image default
Dienstverlening

Afscheid nemen, wat is dat?

Afscheid nemen is iets dat vaak voorkomt. De ene keer steek je alleen je hand om hoog. Je moeder geef je een kus op haar wang en je man of vrouw geef je een dikke zoen. Het afscheid ligt aan de mate dat je van iemand houdt. En is voor iedereen dus verschillend. Het ligt dus mede aan liefde maar het is ook iets cultureels. In verschillende landen begroeten mannen elkaar met een kus. Maar in Nederland is dat weer niet heel gewoon. Dit gebeurd zowel bij het begroeten en afscheid nemen van elkaar. Lees in deze blog over het afscheid nemen van een collega en over een definitief afscheid.

Afscheid nemen van collega

Er zijn dus verschillende manieren en redenen van afscheid nemen. Het ene afscheid is definitief en de andere persoon die je gedag zegt zie je de volgende dag weer. Als een collega afscheid neemt van de organisatie waar je werkt heeft dit ook weer een andere lading. Als je namelijk een goede band hebt met die collega kan het afscheid erg emotioneel hebt. Maar als je die collega bijna niet kent, alleen qua naam brengt dat weer weinig emotie met zich mee. De zwaarte van een afscheid ligt dus mede aan de situatie waarom iemand afscheid neemt en aan de mate dat je de persoon kent. Wanneer je afscheid neemt van een collega laat je deze vaak niet met lege handen vertrekken. Je geeft hem of haar een cadeau. Een origineel cadeau om aan een afscheid nemende collega te geven is een tijdschrift. Deze kan je ontwerpen via Jilster. Met een groep collega’s kan je dit gaan maken en ontwerpen. Allemaal een eigen persoonlijke pagina’s. Met als doel dat deze collega jullie nooit meer zal vergeten.

Definitief afscheid

Naast het afscheid nemen van een collega. Kan het ook een definitief afscheid zien. Omdat een geliefde emigreert of overlijd. Dit komt soms heel onverwacht, waardoor er geen tijd is om afscheid te nemen. Maar soms is er wel tijd om afscheid te nemen. Als je weet dat je binnen een kort tijdsbestek afscheid moet nemen, neem hier dan ook de tijd voor en ga nog iets leuks doen. Straks is het over en dan is het te laat.