Andeko
Image default
Bedrijven

Waarom en hoe moet je de aardlekschakelaar testen?

Een component wat niet meer mag missen in woningen zijn aardlekschakelaars. Deze schakelaar zorgt er voor dat alle elektriciteit in je woning automatisch wordt uitgeschakeld wanneer er lekstroom is. De aardlekschakelaar zorgt dus voor de veiligheid van jou maar ook apparaten in het geval van lekstroom.

Hulp nodig in Zeist?

Bij lekstroom of een ander elektrisch probleem is het zeer aan te raden om een elektricien in te schakelen. Door hier niet tijdig aandacht aan te besteden kunnen de problemen alleen maar opstapelen. Elektricien Zeist altijd bereikbaar door hun noodservice, ook hebben ze altijd genoeg gespecialiseerde elektriciens in dienst. 

Hoe werkt de aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar meet de hoeveelheid stroom die de woning ingaat door alle elektriciteitskabels. De schakelaar meet niet alleen hoeveel stroom er binnenkomt maar ook hoeveel er uit gaat, dit kan omdat de aardlekschakelaar in verbinding staat met de meterkast. Wanneer de binnenkomende en uitgaande stroom veel afwijkt kan er dus lekstroom aanwezig zijn. De aardlekschakelaar meet dit dus en schakelt bij lekstroom de stroom uit.

Wat veel mensen niet weten is dat het verplicht is in Nederland om minimaal 2x per jaar je aardlekschakelaar te testen. Door het testen van de aardlekschakelaar weet je dat je goed beschermd bent tegen lekstroom en is dit beter voor iedereen hun veiligheid.

De aardlekschakelaar testen

De aardlekschakelaar kan je makkelijk in een paar kleine stappen testen.

Ga in de meterkast op zoek naar de aardlekschakelaar. Op de schakelaar vind je een knop waar test op staat of de ‘’T’’ van test.

Druk deze knop in of draai deze om, uiteindelijk moet de stroom uitvallen.

Na een paar seconden de stroom uitgeschakeld te hebben kan je de stroom weer aanzetten. Dit doe je door de aardlekschakelaar weer aan te zetten. Wanneer de stroom niet wilt aangaan is er lekstroom of een ander probleem aanwezig.