Andeko
Image default
Bedrijven

Historie opsnuiven in Giethoorn

In het Overijsselse Giethoorn heerst een unieke sfeer. Het dorp is wereldwijd net zo bekend als de Zaanse Schans met zijn windmolens, maar dan vanwege het schilderachtige oude dorp en de punters. Punters zijn lange platte boten, waarmee mensen, dieren en producten konden worden vervoerd. Ze werden voortbewogen met bomen, die op de bodem van de grachten werden gezet. Later werden de punters voorzien van benzinemotoren. Als je dit plaatsje vanaf het water wilt zien is een boot huren Giethoorn een uitstekende optie. Je krijgt dan een kleine punter mee, die door een elektromotor wordt voortbewogen. 

Schipper voor een dag 

Toeristen die het leuk vinden om op eigen initiatief de omgeving te verkennen kunnen dat prima doen met een bootje. Punteren Giethoornbiedt je de vrijheid om zelf een route uit te stippelen. De verhuurder van het bootje geeft je een grachtenkaart mee, zodat je niet kunt verdwalen. Het is ook leuk om voor één dag schipper te zijn. De elektrische punter is gemakkelijk te bedienen. Hij is gemakkelijk wendbaar, waardoor het niet moeilijk is om aanvaringen met andere bootjes of een steiger te vermijden. De accu heeft voldoende energie om een dag lang te kunnen varen. 

Afwisseling 

Bij een grote tocht per punter kom je in Giethoorn en omgeving van alles tegen. De Weerribben en de Wieden zijn natuurgebieden waar veel vogels te vinden zijn. Doordat je met een bescheiden gangetje geruisloos door de grachten vaart schrikken de vogels niet zo snel. Met wat geluk kun je een aantal zeldzame exemplaren ontdekken. Let ondertussen ook op het uitzicht op de velden en rietlanden waar je langs komt. De drukte van de toeristen vind je in het dorp, vooral in Giethoorn Zuid. Daar zijn bijzondere winkeltjes en restaurants te vinden. Het bootje kan overal worden aangemeerd.