Andeko
Image default
Bedrijven

Bestaat HSP echt?

Je hoort het steeds vaker opduiken dat mensen hoogsensitiefzijn. Ze zouden dan last hebben van overgevoeligheid. Ze staan heel dicht bij hun emoties en zintuigen waardoor ze alles heel sterk ervaren. Doordat ze alles zo sterk ervaren, merken ze het ook vaak heel snel als er wat mis is. Daarnaast weten ze ook vaak wat er precies aan de hand is. Veel mensen vragen zich daarom af of dit wel echt iets is dat bestaat, want iedereen heeft wel eens te maken met deze vreemde hsp kenmerken.

In het Psychologie magazine staat echter dat 20% van de bevolking hoogsensitief is. Ja hoogsensitief is, niet last heeft van hoogsensitiviteit. Hsp is namelijk iets waar je mee geboren wordt. Je hebt een bepaald gen, waardoor je wat kwetsbaarder bent. Vaak denk je dan ook op een andere manier na dan mensen die niet hoogsensitief zijn. Dit kan voor- en nadelen opleveren. Doordat je zo gevoelig bent, kun je jezelf makkelijk verplaatsen in anderen. Omdat je daarnaast wat meer op de details let, ontdek je ook sneller foutjes. Behalve deze voordelen, zijn er ook veel nadelen die samenhangen met hoogsensitief zijn. Je kunt namelijk sneller depressief raken als je jezelf omringt met negatieve invloeden. Omdat je daarnaast altijd zo precies te werk gaat, kan dit samengaan met veel stress gerelateerde klachten. Mensen die hoogsensitief zijn hebben dan ook sneller last van een burn-out of depressies.

Als je hsp hebt is het dan ook belangrijk om te realiseren en beseffen dat je het echte hebt. Het is niet iets wat je zomaar kunt vergeten. Omdat je zo gevoelig bent voor alle prikkels om je heen, kan het handig zijn om jezelf wat meer tijd te gunnen om uit te rusten elke dag. Daarnaast is het heel erg belangrijk om jezelf te omringen met positieve invloeden.

https://onesessioncoaching.nl/