Andeko
Image default
Woning en Tuin

Reliefwijziging op je grond

Wie een bouwgrond koopt in een regio met veel hellingen, moet misschien het reliëf van de grond aanpassen. Dat is een uitdagend project, maar niet onmogelijk. Op deze pagina verzamelen we enkele tips om een reliefwijziging door te voeren.

Raadpleeg de regelgeving

Controleer eerst bij de relevante instanties (stad of gemeente) of je uberhaupt een reliefwijziging mag doen. Er zijn dikwijls specifieke regels met betrekking tot het aanpassen van het relief van een bouwgrond. In sommige gevallen heb je zelfs een vergunning nodig. Zorg dus dat je aan alle wettelijke vereisten voldoet voordat je met de planning start.

Maak een plan

Bepaal waar je de grond gaat ophogen of afgraven. Maak een plan met de gewenste hoogtelijnen. Houd rekening met factoren zoals de afvoer van regenwater, de toegankelijkheid van de locatie en natuurlijk ook de esthetiek.

Doe een grondonderzoek

Het kan nooit kwaad om een grondonderzoek te laten uitvoeren. Tijdens dit onderzoek wordt de samenstelling en stabiliteit van de grond geanalyseerd. Deze informatie is nuttig om de geschikte methoden voor de reliefwijziging te bepalen. 

Schakel een specialist in

Daarnaast is het een goed idee om advies te vragen aan een architect of tuinaannemer. Zij kunnen je meer vertellen over de technische aspecten van het project en helpen je om de juiste keuzes te maken.

Grondverplaatsing

Afhankelijk van de omvang van de bouwgrond zijn er verschillende manieren om de grond te verplaatsen. Dat kan onder meer via het gebruik van graafmachines, bulldozers en andere bouwapparatuur. Zorg dat iemand met ervaring deze machines bedient om ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt.

Grond afvoeren/aanleveren

Bij een reliefwijziging moet je soms extra grond aanvoeren. Hiervoor is aanvulzand of ophoogzand perfect geschikt. Dat is een erg goedkope zandsoort met een hoog draagvermogen. Moet je overtollige aarde afvoeren? Neem dan contact op met een containerfirma in de buurt. Zij zullen de overschotten met afvalcontainers afvoeren.

Erosiebestrijding

Na de reliefwijziging kan je allerlei technieken gebruiken om erosie te voorkomen. Vegetatie zoals bomen, planten en graszoden zijn een goede oplossing. In sommige situaties zijn betonnen keerwanden nodig.