Andeko
Image default
Woning en Tuin

De werkzaamheden van een boomchirurg

Bomen zijn organisch en alles wat organisch is kan ziek worden. Hoe vreemd het wellicht kan klinken, ook bomen kunnen dus ziek worden. Dat kan gebeuren wanneer een boom door een storm beschadigd is geraakt, maar ook wanneer er een plaag heerst en de boom geïnfecteerd raakt. Wanneer een boom ziek geworden is kan het noodzakelijk zijn om een boomchirurg in te huren om de boom weer beter te maken, maar soms is dat niet meer mogelijk.

De boomchirurg zal bepalen of de boom ziek is

Soms lijkt een boom ziek maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Om te bepalen of een boom ziek is zal de boomchirurg een monster van het blad nemen en het monster naar het laboratorium opsturen. Uit het DNA van het blad kan vaak al bepaalt worden of de boom ziek is en welke behandeling er zal moeten volgen.

Het behandelen van de boom

Zodra bekend is wat de boom mankeert kan de behandeling van de boom beginnen. Vaak worden de geïnfecteerde plekken behandelt en zal de grond met mest verrijkt worden. Ook kan het nodig zijn om bepaalde takken te snoeien zodat de boom beter in staat is om de infectie zelf te bestrijden. De boomchirurg zal uiteindelijk bepalen welke methode er ingezet moet worden om de boom weer beter te maken, maar of de boom ook weer beter gemaakt kan worden blijft altijd de vraag. Wanneer de boom niet beter gemaakt kan worden zal de boom gerooid moeten worden.

De boomchirurg gaat de boom rooien

Wanneer de boom dusdanig ziek is dat deze niet meer beter gemaakt kan worden zal de boomchirurg de boom rooien of een boomverzorger de boom laten rooien. Een zieke boom die uiteindelijk dood gaat vormt in de toekomst namelijk een gevaar voor de omgeving omdat takken zomaar zouden kunnen afbreken. Het is wellicht doodzonde maar soms is er geen andere mogelijkheid dan de boom te rooien. Een boomverzorger zal er in ieder geval alles aan doen om de boom weer beter te maken.

Is het inhuren van een boomchirurg duur?

Het inhuren van een boomchirurg hoeft helemaal niet duur te zijn, maar dat is vooral afhankelijk van de complexiteit van de opdracht. De prijzen voor het inhuren van een boomchirurg liggen meestal tussen de 150 en de 350 euro, maar wanneer de boom gesnoeid moet worden of wanneer de boom verwijderd moet worden kunnen deze kosten oplopen in de richting van de 500 euro a 1000 euro.

https://www.vergelijkhoveniers.nl/boomchirurg/