Andeko
Image default
Particuliere dienstverlening

Eenvoudig uitgelegd: de levensverzekering

Levensverzekering zijn verzekeringen waarmee je je leven, of beter gezegd de kans dat je komt te overlijden, verzekert. Voor een levensverzekering betaal je iedere maand premie. Uiteindelijk krijg je een bedrag uitgekeerd wanneer je komt te overlijden. Althans, zo werkt het in de basis. In werkelijkheid zitten levensverzekeringen iets ingewikkelder in elkaar. Wist je bijvoorbeeld dat het over twee verschillende verzekeringen kan gaan wanneer je het over een levensverzekering hebt?

Twee soorten levensverzekeringen

Een levensverzekering is een verzamelnaam voor twee verschillende verzekeringen. Er is de uitvaartverzekering. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand en wanneer je komt te overlijden kan dit premiedepot, dat is het totaal aan betaalde premies, gebruikt worden voor het betalen van de begrafenis of crematie.

Daarnaast heb je de overlijdensrisicoverzekering. Hiermee verzeker je je inkomen op het moment dat je komt te overlijden. Ook hierbij betaal je een vast bedrag per maand. Het verschil is dat je dit bedrag voor een vaste periode, bijvoorbeeld 10 of 20 jaar betaalt. Kom je na deze periode te overlijden dan wordt er ook niet uitgekeerd. Het gaat hier wel om een (veel) hoger bedrag dan bij een uitvaartverzekering. Om die reden koppelen veel mensen de overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek.

In beide gevallen kun je de levensverzekering afkopen. Dat betekent dat je geen premie meer betaalt maar dus ook niets uitgekeerd krijgt bij overlijden.

De voorwaarden van een overlijdensrisicoverzekering

Wat een overlijdensrisicoverzekering precies kost is afhankelijk van de voorwaarden. Deze voorwaarden zijn gebaseerd op de kans op overlijden. Leeftijd, levensstijl en medische voorgeschiedenis spelen hier een belangrijke rol in. In de meeste gevallen moet je een medische check uit laten voeren en aan de verzekeraar kunnen overhandigen.

We hebben het al kort gehad over het afkopen van de levensverzekering. Er zijn verzekeringen waarbij je kunt stoppen met betalen wanneer je de verzekering niet meer nodig hebt maar het premiedepot terug kunt krijgen. informeer hier altijd naar bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.