Andeko
Image default
Dienstverlening

Het juiste stappenplan volgen bij een stroomstoring

Zat je net lekker te genieten van een bakje koffie voor de televisie en dan ineens valt alles weg. De kans is zeer groot dat je last hebt van een stroomstoring, maar wat zijn de volgende stappen? Het is handig om eerst even langs de buren te gaan om te kijken of hun er ook last van hebben, als dat het geval is dan zit er niks anders op dan de stroomstoring even uitzitten. Als jij de enigste bent die er last van hebt dan kan je eerst de stappen hieronder te volgen als je nog geen elektricien wilt inschakelen. Dit is wel handig omdat je een stroomstoring vaak zelf kan opsporen en eventueel ook oplossen.

Het juiste stappenplan

De eerste stap die je kan ondernemen is kijken of de stroom helemaal uitgeschakeld is, dit kun je eenvoudig zien door te kijken of de aardlek uit staat. Als de aardlek uit staat dan kan je dit zo laten, staat de aardlek aan dan kan je deze uitzetten.

De tweede stap is dat je alle elektrische apparaten uit de stopcontacten moet halen omdat je deze moet gaan controleren op schade. Het controleren van deze apparaten is dan ook gelijk de derde stap.

Als er geen schade te vinden is dan kan je de aardlek weer aanzetten en één voor één alle apparaten weer aansluiten op de stopcontacten. Het kan zo zijn dat de stroom toch weer uitvalt, het is dan belangrijk om het apparaat wat je als laatst hebt aangesloten om die er weer uit te halen. Dan kan je ook weer de stroom aanzetten. Als de stroom werkt heb je het probleem opgelost. Als de stroom toch niet aangaat of gelijk weer uitvalt dan ligt er toch een ander probleem in de elektrische installatie die opgelost moet worden.

Als er een probleem dieper in de installatie ligt dan kan je het beste de hulp inroepen van een gespecialiseerde elektricien om meerdere storingen te voorkomen.