Andeko
Image default
Bedrijven

Wat is het verschil tussen een gynaecoloog en een verloskundige?

Jouw zwangerschap en bevalling zijn ingrijpende momenten. Je hele leven en leefwereld zal veranderen en een nieuw hoofdstuk dient zich aan. Het spreekt voor zich dat je je in deze periode wil omringen met de best mogelijke zorgen en niets aan het toeval wil overlaten.

Verloskundigen begeleiden je doorheen de zwangerschap en bevalling

Vanaf ongeveer 12 weken zwangerschap zullen verloskundigen nauw betrokken zijn bij je zwangerschap en zullen zij jou begeleiden naar de bevalling toe. Een echte vertrouwenspersoon die niet alleen jouw toestand en die van je baby van heel dichtbij opvolgt, maar die ook klaar staat met tips en adviezen die je op dat moment maar al te graag zal krijgen. De eerste maanden zal een jouw verloskundige je ongeveer één keer per maand zien om de nodige controles zoals gewicht, bloeddruk, ligging van de baby en de harttonen van de baby. De frequentie van die controles wordt opgevoerd naarmate de zwangerschap vordert en de laatste maand kan je op een wekelijkse afspraak rekenen. Door deze nauwe opvolging kan je met een gerust hart genieten van je zwangerschap omdat je weet dat alles naar wens verloopt. net als de eerste controlle zwanger

Wanneer is de tussenkomst van een gynaecoloog wenselijk of noodzakelijk?

Verloskundigen zullen doorverwijzen naar een gynaecoloog in een aantal gevallen waarvoor de medische kennis van een arts noodzakelijk is. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn en dit is op zich nog geen reden tot paniek. Een mogelijks aankomende miskraam, een bloeding of de verwachting van een meerling zijn de meest voorkomende redenen om de tussenkomst van een gynaecoloog in te roepen. Naar het einde van de bevalling kan zijn hulp ingeroepen worden als de baby niet voldoende groeit, als de placenta verkeerd ligt of als de weeën zich vroegtijdig aandienen bijvoorbeeld. Waar een verloskundige veel van de controles bij jou thuis kan uitvoeren, zal een bezoek aan de gynaecoloog voornamelijk in het ziekenhuis plaatsvinden. Daar is namelijk alles voorhanden in het geval dat een medische handeling nodig is. Jouw verloskundige kan hier op jouw vraag ook telkens bij aanwezig zijn.

Een zwangerschap moet een periode zijn waarin je volop kan genieten van het wondertje dat je leven zal komen verrijken. Je hierin laten bijstaan en begeleiden door ervaren en professionele mensen hierin verhoogt de rust die je zal voelen als je weet dat alles strikt opgevolgd wordt.