Andeko
Image default
Bedrijven

Hoe kun je kortsluiting voorkomen en wat is het?

Je hebt het vast wel een keer gezien gehoord of meegemaakt, dat in een keer alle lichten uit gingen en alle apparaten ermee stopten. Er is een hele grote kans dat dit een kortsluiting was, een kortsluiting ontstaat als er een of meerdere draden met elkaar in contact komen en elkaar aanraken. Vaak is er bij een kortsluiting al wel iets kapot aan de draden, op alle elektra draden zit namelijk een isolatielaag. 

Kortsluiting in de meterkast

Helaas gaat kortsluiting vaak gepaard met brand, wanneer dit in de meterkast gebeurd kunnen er grote gevolgen zijn. Bij veel mensen zit de gasleiding ook in de meterkast, dit kan natuurlijk heel gevaarlijk zijn met brand. Vaak gebeuren dit soort dingen in de meterkast omdat er al voor een langere tijd geen onderhoud is gepleegd of doordat de elektrische installaties verkeerd zijn geïnstalleerd. Wanneer de meterkast niet goed wordt onderhouden bestaat er een kans dat er dingen losraken door trillingen die in een gebouw plaatsvinden. Door de meterkast te laten controleren en te laten installeren door een goed en ervaren kan er al voor zorgen dat je minder snel kortsluiting zal krijgen. 

Kortsluiting en stopcontacten

Wanneer je wilt gaan zoeken naar de oorzaak van kortsluiting aan een stopcontact moet je gaan kijken in de meterkast, het gaat namelijk om de groep waar het apparaat op staat aangesloten. Wanneer je namelijk aan welke groep het ligt dan weet je ook welke apparaten hierop staan aangesloten. Het is dan de zaak om alle apparaten los te koppelen en te proberen om de groep weer te laten werken. Wanneer de groep niet in werking gesteld kan worden is er kortsluiting in het stopcontact, het stopcontact moet dan vervangen worden. Wanneer de groep wel ingeschakeld kan worden moet je een voor een de apparaten opnieuw aansluiten, je moet hierbij dan gaan kijken bij welk apparaat de groep wordt uitgeschakeld. Dat is dan namelijk het apparaat die de kortsluiting veroorzaakt.