Andeko

okt 18, 2016 Bedrijven

Geschiedenis van de escape room

Escape rooms, de meeste van ons kent het ondertussen wel. Maar voor de mensen die het nog niet kennen leggen we graag uit wat het is. De escape room is een groepsactiviteit waarbij je samen met je teamgenoten wordt opgesloten in een ruimte. Het doel van het spel is om deze ruimte binnen 60 minuten weer te verlaten. Dit lukt alleen als je alle puzzels en raadsels in de kamer hebt opgelost.

De real life escape room, waar komt dit populaire activiteit eigenlijk vandaan? En waarom laten mensen zich eigenlijk zo graag vrijwillig opsluiten?

De geschiedenis van de escape room

In het jaar 2007 werd ‘s werelds eerste escape room, met de naam Real escape game, in Japan gebouwd. Deze escape room zal gebaseerd zijn op een computerspelletje uit de point-and-click genre, waarbij de speler voorwerpen op het scherm moet gebruiken om puzzels op te lossen.  De “Real escape game” bleek een groot succes te zijn en een nieuw fenomeen was geboren. Langzaam breidde de escape room golf zich uit. Eerst in Azië, daarna in Oost-Europa en sinds 2013 ook in Nederland.

De eerste escape room in Nederland werd dus in 2013 in Bunschoten. Daarna groeide het aantal escape rooms in rap tempo. Binnen 3 jaar tijd zijn er 400 escape rooms er bij gekomen, verspreid over heel Nederland. Van Groningen tot aan Maastricht en Middelburg, in elke uithoek van Nederland kom je wel een escape room tegen. 

Waarom is het zo leuk?

We overdrijven dus niet als we zeggen dat de escape room immens populair is. Maar waarom beleven er zoveel mensen plezier aan hun vrijwillige opsluiting? Dit komt omdat de escape room een unieke ervaring is. Het is een combinatie van spel en gezelligheid. En het is ook erg verslavend. Nadat je een escape room hebt gespeeld wil je gelijk een volgende inplannen.
Geloof je het niet? Ervaar het zelf en laat je ook een keertje vrijwillig opsluiten in een escape room.