Andeko
Image default
Auto's en Motoren

Stichting Emission Claim Ondersteunt Bezitters van Sjoemeldiesels

Door de acties van de Stichting Emission Claim kunnen dieselrijders in Nederland mogelijk aanspraak maken op een schadevergoeding tot wel € 10.000. De Stichting behartigt de belangen van Nederlanders die tussen 2009 en 2019 een dieselauto van bepaalde merken hadden en die geraakt zijn door de zogeheten ‘sjoemelsoftware’. Deze software heeft tot gevolg dat dieselwagens meer uitstoten in de praktijk dan wat officieel wordt opgegeven.

Het schandaal rond de sjoemelsoftware, bekend als Dieselgate, heeft het beeld van de automarkt aanzienlijk verstoord. Autofabrikanten hebben de emissietestresultaten vervalst om te voldoen aan de milieuvoorschriften, terwijl hun auto’s in feite veel meer schadelijke emissies uitstootten. Dit bedrog heeft de waarde van dieselauto’s doen kelderen en kopers ertoe aangezet meer te betalen dan gerechtvaardigd was. De Stichting Emission Claim heeft de ambitie om deze kopers een schadevergoeding te bieden ter waarde van 20% van de aankoopprijs van het voertuig.

Om voor de schadevergoeding in aanmerking te komen, dienen kopers aan bepaalde eisen te voldoen. De betrokken dieselauto moet gebouwd zijn tussen september 2009 en september 2019, en moet een van de specifieke merken zijn, zoals Renault, Mercedes, en Stellantis (Peugeot, Opel, Dieselclaim Citroën, DS). Uit onderzoek door de Stichting Emission Claim is naar voren gekomen dat deze merken de software hebben aangepast om aan de emissiewetgeving te voldoen, maar dat de auto’s in werkelijkheid onwettige en excessieve hoeveelheden stikstof uitstoten.

De impact van deze fraude is niet alleen financieel van aard. De toegenomen uitstoot van stikstofoxide door dieselauto’s heeft eveneens geleid tot schade aan het milieu en mogelijke gevaren voor de volksgezondheid. Ook is het vertrouwen in de getroffen automerken ernstig ondermijnd.

De Stichting Emission Claim, als non-profitorganisatie, stelt zich ten doel de slachtoffers van de sjoemelsoftware-fraude te assisteren bij het verkrijgen van een schadevergoeding. Ze willen de autofabrikanten die hun klanten hebben bedrogen en het milieu hebben aangetast ter verantwoording roepen.