Andeko
Image default
Aanbiedingen

Feiten over een veiligheidsnetten

Het groeiende bewustzijn over het verbeteren van de veiligheid op de bouwplaats heeft geleid tot een aanzienlijke toename in het gebruik van veiligheidsnetten in de bouw op bouwlocaties. Ze worden geïnstalleerd onder verhoogde werkplekken om de valafstand van een werknemer te verkleinen. Veiligheidsnetten worden ontworpen om geleidelijk mee te veren of uit te rekken. Als er een val plaatsvindt, absorbeert het net de impact en zorgt voor een zachte landing. Waardoor de kans op letsel kleiner wordt.

Hoe hoger de hoogte vanwaar een persoon valt, hoe groter de impact. Netten moeten in staat zijn om voldoende mee te veren om alle energie van een val te absorberen op de maximale valhoogte waarvoor zij zijn ontworpen.

Goede valbeveiliging is belangrijk

Door te werken in de buurt van een onbeschermde rand op hoogte worden werknemers blootgesteld aan potentiële valrisico’s wanneer er geen valbeveiliging is aangebracht. Vallen van grote hoogte leidt meestal tot ernstig letsel of de dood. Het risico op letsel door een val wordt verminderd door gebruik te maken van veiligheidsnetten die zijn ontworpen om de val van een persoon te breken door hem in een net op te vangen.

Veiligheidsnetten zijn een passieve vorm van valbeveiliging. Ze zijn ontworpen om iemand op te vangen nadat hij gevallen is. Het net voorkomt dat hij in contact komt met de grond zodat er geen letsel ontstaat. Veiligheidsnetten worden zodanig rond een hoger gelegen werkterrein opgesteld dat een werknemer die van dat werkterrein valt, in het net wordt opgevangen.

Twee hoofdtypen van veiligheidsnetten

Personeelsnetten zijn bedoeld om een vallende werknemer op te vangen en zo letsel bij die werknemer te voorkomen. Dit is passieve valbeveiliging. Wat betekent dat het bescherming biedt aan werknemers zonder dat zij zich actief of bewust inspannen.

Puinnetten zijn ontworpen om bouwmaterialen op te vangen (schrootjes, spijkers, gereedschap en vallende stenen). Deze voorkomen dat werknemers of voetgangers eronder gewond kunnen raken.

Veiligheidsnetten worden meestal gebruikt bij staalconstructie, bruggenbouw, sloop- en onderhoudswerkzaamheden. Veiligheidsnetten zijn een aanvaardbaar middel voor valbeveiliging bij gaten, open vloeren, opvangplatforms en staal-/betonmontage. Zij worden vaak gebruikt waar grote open gebieden of lange voorranden waarbij werknemers worden blootgesteld aan grote valrisico’s. Netten kunnen worden gebruikt als valbeveiliging aan de buiten- en binnenkant van gebouwen. Als je veiligheidsnetten wilt huren kan je terecht bij Profall. 

https://www.profall.nl/