Andeko
Woning en Tuin

Hoe de perfecte keuken in tiny houses te plannen

De planning van normale huizen is al complex, maar als het huis slechts een bewoonbare oppervlakte van 15 m² heeft, is een bijzonder zorgvuldige en doordachte planning nodig, zodat later in het dagelijks leven soepele processen mogelijk zijn. De keuken is een elementaire ruimte van een tiny house en moet niet alleen smaakvol, maar ook efficiënt ontworpen zijn. Tiny Houses is daarom bijzonder geschikt voor het gebruik van individueel aangepaste oplossingen.


 

Tiny house ontwerp met 3D CAD-software

Om de planning van een keuken zo flexibel en efficiënt mogelijk te maken, kunnen 3D CAD-programma’s worden gebruikt. Als het project niet te complex is, zijn online CAD-programma’s zoals Roomeon voldoende. Met zulke intuïtieve programma’s voor interieurdesign bereiken zelfs beginners snel goede resultaten en krijgen ze een realistisch idee hoe praktisch deze of gene indeling van de kitchenette zou zijn, maar ook welke gebieden extra verlichting nodig kunnen zijn.

De meeste programma’s bevatten archieven met echt meubilair en meubilair, die desgewenst online besteld kunnen worden. Dit betekent dat u een fabrikant of de gewenste keuken uit het archief kunt kiezen, de planning kunt baseren op de afmetingen van de kitchenette en de keukenmodules en vervolgens de benodigde onderdelen kunt kopen. Niet alleen met de opstelling van de keukenmeubelen kan op deze manier worden geëxperimenteerd, maar ook met keukenfronten en zelfs met de achterwanden van de keuken, zoals die van het stijl-je-kasteel. Als de keuken op deze manier op de ruimte is afgestemd, kan ondanks het kleine oppervlak toch voldoende opbergruimte en werkblad worden gecreëerd.

 

Individuele keukenplanning – hiermee moet rekening worden gehouden:

Eerst en vooral moet goed worden doordacht aan welke behoeften de keuken moet voldoen. Je moet er rekening mee houden of je alleen of als koppel in het Tiny House woont – hoeveel bewegingsvrijheid je hebt om je heen te plannen – en hoeveel je de keuken wilt gebruiken. Als bijvoorbeeld twee volwassenen die niet vaak buitenshuis eten en ook graag koken, in huis wonen, is een goed uitgeruste keuken een absolute must.

Je moet ook weten wat voor soort kok je bent. Sommigen geven er de voorkeur aan om tijdens het koken op te ruimen en af te wassen, terwijl anderen alles in de gootsteen leggen. Daarom moet de gootsteen groot genoeg zijn. Met dat in het achterhoofd, moet u nadenken over welk keukengerei absoluut noodzakelijk is en welk keukengerei u met vertrouwen kunt missen. Op deze manier kunt u veel waardevolle ruimte besparen. Als het gaat om koelkasten en opslagruimte voor voedsel, moet u overwegen waar u meer ruimte voor nodig heeft en de juiste verhoudingen kiezen. Ook de waarschijnlijkheid waarmee men de gasten uitnodigt om te eten moet in de plattegrond worden opgenomen.
 

Hoeveel technologie wil je in je tiny house hebben?:

Natuurlijk heeft een verstandige keuze van keukenapparatuur een belangrijke invloed op de benodigde ruimte: vaak wordt beweerd dat vaatwassers een luxe zijn die u gemakkelijk kunt missen. Veel mensen die voor een tiny house kiezen doen dit ook vanwege het financiele plaatje van tiny house living. Maar als er weinig ruimte is voor het verzamelen van vuil vaatwerk, is een vaatwasser een efficiënte oplossing. Vuile vaat kan dus op eenn plaats worden opgehaald en in één keer efficiënt worden gereinigd. Voor mini-huizen is het een goed idee om te kiezen voor kleine en energiezuinige apparaten. Om ruimte en gewicht te besparen, kan het zinvol zijn om een aparte kookplaat en een magnetron met ovenfunctie aan te schaffen.
 
Conclusie: Samengevat is het plannen en ontwerpen van een eigen keuken in miniatuurvorm een spannend proces dat veel creativiteit vereist. Bij Tiny Houses on Wheels is echter niet alleen de kleine plattegrond een uitdaging bij de planning, maar ook de gewichtslimiet tot waar het huisje met uw eigen tractor op de weg kan worden gebracht – de marmeren werkbladen onderaan de foto zullen daarom waarschijnlijk alleen maar met folie afgedekt zijn. Er zijn daarom veel flexibele en individuele oplossingen beschikbaar om ervoor te zorgen dat de keuken perfect bij uw behoeften past.

Gerelateerde artikelen

Waarom kiezen voor een kokosmat op maat?

Raambekleding: Welke soort kies ik?

Een veiliger thuis, hoe pak ik dat aan?