Andeko

apr 14, 2015 Hobby en vrije tijd

Dichter Gerrit Kouwenaar

Gerrit Kouwenaar (1923) maakte zijn debuut als dichter in de Tweede Wereldoorlog. Hij liet zijn werk uitgeven in illegale bladen als Parade der Profeten. Hij kreeg hiervoor een half jaar gevangenisstraf. Na zijn vrijlating besloot hij onder te duiken. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij kunstredacteur van dagblad De Waarheid.

Stijlveranderingen
Gerrit Kouwenaar heeft vanaf zijn debuut in 1941 met Vroege verjaarsdag onafgebroken gedichtenbundels uitgebracht. Zijn laatste bundel is Vallende stile wat een keuze uit eigen werk betreft. In zijn vroege werk overheerst de naoorlogse thematiek, maar na verloop van tijd verandert zijn stijl. Hij komt steeds meer los van de stroming Vijf 5-tigers en ontwikkelt zijn eigen unieke stem. Na de dood van zijn vrouw brengt hij het bundel Totaal witte kamer uit over de vergankelijkheid van het leven. Onderwerpen als de dood, liefde, schoonheid en onrecht zijn de eenvoudigste onderwerpen van de kunst, zei Gerrit Kouwenaar.

Vaderlandse dichter
Gerrit Kouwenaar is één van de belangrijkste vaderlandse dichters aller tijden. Zijn werk heeft veel latere generaties en dichters beïnvloedt. In de jaren ’50 speelden naoorlogse thematiek de hoofdrol in zijn werk en de jaren ’60 stond bol van de abstractie. Daarna ging het om de vergankelijkheid van het leven, de liefde, het onrecht, de schoonheid en de dood. Gerrit Kouwenaar kreeg in 2009 een hoge onderscheiding met de Prijs voor Meesterschap van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

http://www.1001gedichten.nl/bekende-dichters/gerrit-kouwenaar/