Updated : mrt 10, 2014 in Energie

Duurzame energie is ‘in’

Er zijn tegenwoordig weinig Nederlanders meer die nog gebruik maken van grijze stroom. Niet groen leven is vandaag de dag eigenlijk een ‘no go area’. Het is belangrijk om duurzaam te leven en geen energie te verspillen, want anders hoort men er echt niet meer bij anno 2014. Natuurlijk is dit zo vanwege het behoud van de aarde, maar het blijkt dat het ook steeds vaker als een soort statussymbool gezien wordt. Wie groen leeft, zijn eigen energie opwekt, zo min mogelijk verspilt en geen auto heeft, heeft het tegenwoordig helemaal gemaakt. Mensen die dit allemaal niet doen, worden altijd een beetje raar aangekeken.

Over de relatie tussen voedsel en energie

Om te leven hebben we natuurlijk groente, fruit, noten, vis, eieren en andere soorten voedingsmiddelen nodig om aan onze dagelijkse energie behoefte te komen. Maar omgekeerd is er ook energie nodig om voedsel te produceren. Wie zijn eigen groenten verbouwt in een moestuintje achter het huis, heeft geen brandstof nodig om de producten uiteindelijk op zijn bord te krijgen. Wie een stuk vlees eet van een dier dat gevoerd is met soja en maïs uit exotische oorden en dat geslacht is op plek x en vervolgens verpakt is op plek y, waarna het in de supermarkt terecht kwam, verbruikt veel meer energie met dit voedingspatroon.

Niets verspillen

Het is mogelijk om geen energie te verspillen en om er in ieder geval minder van te verbruiken. Dit kan door:

  • lokaal te eten
  • Vergelijk energie
  • de vleesconsumptie te verminderen
  • minder met de auto te rijden
  • vaker de trein te nemen
  • een automobiel te delen met de buren
  • overstappen energie
  • geen voedsel weg te gooien
  • eigen stroom op te wekken door middel van zonnepanelen of warmte koude opslag.

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om energieverspilling tegen te gaan.

http://www.energievergelijking.nl/