Andeko
Dienstverlening

Ruwheidswaarden van rvs

Rvs wordt op verschillende manieren afgewerkt en de manier waarop het word afgewerkt is heel belangrijk. De manier waarop het word afgewerkt zorgt namelijk voor verschillende ruwheidswaarden en deze waarden hebben betrekking tot de oppervlakteruwheid van de rvs. In bepaalde branches zijn er namelijk regels voor de oppervlakteruwheid van de rvs en in elke branche bestaan er ruwheidswaarden.

 

Oppervlakteruwheid van rvs

 

In de voedselindustrie worden de strengste regels gesteld aan de oppervlakteruwheid  van rvs en de rvs moet dan ook strikt voldoen aan de ruwheidswaarden. In de voedselindustrie word er veel gebruikt gemaakt van rvs, omdat het een duurzame staal is en het is ook goed reinigbaar. De machines en opslag containers voor voedsel zijn dan ook vaak van rvs gemaakt. Voor de machines en de opslag containers gelden verschillende regels, voor de oppervlakteruwheid. Dit komt doordat ruwe oppervlaktes vuil en bacteriën vasthouden, ook zijn ze moeilijker te reinigen.

 

In Nederland zijn er dan ook regels gemaakt, waaraan fabrikanten en eindgebruikers zich aan moeten houden, om de veiligheid van het voedsel te waarborgen. Dit geld trouwens niet alleen in de voedselindustrie, maar ook veel andere sectoren. Zo zijn de regels in de farmaceutische industrie ook heel streng, voor het gebruik van rvs en de regels zijn soms zelfs veel zwaarder dan die van de voedselindustrie.

 

Reinigbaarheid van rvs

 

De waarden voor de ruwheidswaarde voor rvs word vastgesteld, door te kijken naar de reinigbaarheid van rvs. Zo zijn verschillende soorten oppervlaktes getest, door de rvs reinigen en te kijken welke oppervlaktes goed reinigbaar zijn. Zo zijn er veel verschillende manieren getest, om de rvs te reinigen, waarna minimale eisen zijn gesteld aan de oppervlakteruwheid. Hierbij werden de waardes aangenomen, waarbij de rvs met de simpelste middelen werd schoongemaakt. Zo werd er naar gekeken hoe goed een oppervlakte met spons en een sopje schoongemaakt kon worden.

 

Er bestaan natuurlijk veel betere en snellere manieren, voor rvs reinigen. De rvs reinigen met ultrasoon is bijvoorbeeld een hele effectieve manier, om rvs te reinigen. Bij ultrasoon reinigen, word er gebruik gemaakt van een apparaat dat met geluidsgolven werkt. Het apparaat is een soort bad, dat met een vloeistof op waterbasis word gevuld. De rvs word dan volledig in het bad ondergedompeld, waarna het apparaat de geluidsgolven rondstuurt. De frequentie van het geluid is zo laag, dat het voor implosies zorgt waardoor de vloeistof tot diep in de rvs doordringt. Op deze manier word de rvs grondig gereinigd, ongeacht de oppervlakteruwheid.

 

Niet iedereen kan gebruik maken van de ultrasoon reinigen en daarom zijn de waardes voor de oppervlakteruwheid, met simpelere middelen vastgesteld.

https://vangeenen.nl

Gerelateerde artikelen

Schoonmaak bedrijven in de regio Arnhem

Freedom In Motion

Advocaat Enschede nodig?