Andeko
Image default
Dienstverlening

Is Wi-Fi tracking toegestaan of niet?

Ben jij altijd al benieuwd geweest naar de gemiddelde winkelduur die mensen doorbrengen in jou winkel of misschien wel webshop. Om verschillende winkelstatistieken te verkrijgen van de winkelende bezoekers maken steeds meer bedrijven gebruik van de Wi-Fi tracking techniek. Door middel van de Wi-Fi signalen die bedrijven verkrijgen kunnen zij de consument tijdens hun winkelbezoek volgen. Hierdoor kan er bijgehouden worden hoeveel mensen er in de winkel zijn geweest en hoelang zij in de winkel zijn gebleven.

In het begin van 2014 gebruikte al 160 winkel deze techniek. Het voornaamste doel van deze methode is dat bedrijven zo een duidelijke inzicht kunnen verkrijgen wanneer het topdrukte is en wanneer er dus veel personeel aanwezig dient te zijn.  Veel klanten weten echter nog niks van dit concept af omdat zij er niet over geïnformeerd zijn.  De bedrijven die deze methode gebruiken gaven aan dat zij niet kijken naar de klant op zichzelf maar voornamelijk kijken naar het totaalbeeld.

Er zijn diverse partijen die het niet eens zijn met dit concept omdat zij vinden dat winkeliers altijd duidelijkheid moeten geven als er gegevens opgeslagen worden en in dit geval dus door middel van Wi-Fi tracking. Daarnaast moeten klanten altijd de mogelijkheid hebben om zich uit te schrijven om zo dus niet gevolgd te kunnen worden tijdens hun winkelbezoek.

Het blijft dus de vraag of er middels dit tracking systeem de privacy van de consument wordt aangetast. Diverse partijen beweren van wel en andere zeggen weer dat dit wettelijk gewoon toegestaan is. Persoonlijk vind ik dat de winkeliers wel heel ver gaan op dit gebied, er zijn ook tal van andere manieren hoe je een goed beeld kunt verschaffen van de consument waar de privacy niet wordt aangetast. Vanuit de winkelier snap ik het wel, je wilt natuurlijk zoveel mogelijk over jou bezoekers te weten komen omdat je zo in de toekomst kan zorgen voor de optimalisatie van jou winkel.

http://www.crumbbase.nl/