Andeko
Dienstverlening

Behoefte aan lucht

Er zijn situaties waarin je niet altijd op natuurlijke wijze aan lucht om te ademen kunt komen. Denk bijvoorbeeld aan de brandweer die brandende panden in gaat, waar zuurstof ontbreekt en gevaarlijke gassen ingeademd kunnen worden. Een vorm van adembescherming is dan noodzakelijk om je werk te kunnen doen en tijdens het uitoefenen van je functie een veilige omgeving te creëren. Voor de brandweerman is een ademluchttoestel dan een goede oplossing.

Verschillende modellen ademluchttoestellen

Afhankelijk van je doel met een toestel, kun je kiezen voor een van de twee soorten: een ademluchttoestel om bij een noodsituatie te kunnen ontsnappen aan het gevaar of een ademluchttoestel waarmee je het gevaar kunt trotseren om op zoek te gaan naar overlevenden. Met het eerste toestel wil je zo snel mogelijk uit de gevaarlijke situatie zien te komen, met het tweede toestel zoek je het gevaar bewust op. Dit stelt natuurlijk andere eisen aan het apparaat.

Kenmerken van ademluchttoestellen

Alle toestellen moeten een prettige draagconstructie hebben. Voor een brandweerman is de stevigheid van de draagconstructie echter nog vele belangrijker. Voor hem is het geen kwestie van ‘de snelste weg naar buiten’, maar van ‘wie kan ik nog redden’. In de tweede situatie kan de duur veel langer zijn, waardoor een draagconstructie met het gewicht van de cilinders langer te houden moet kunnen zijn. Ook het evenwicht is belangrijk, want in een spannende situatie – zoals bij een brand – waar je geen gebruik kunt maken van de lift, kan onbalans in het materiaal snel voor vermoeidheid zorgen. De concentratie is dan sneller weg en hiermee loop je meer risico dan gewenst. Dit risico is dan niet alleen hoger voor de brandweerman zelf, maar ook voor de collega brandweermannen en de mogelijke slachtoffers die nog in het pand aanwezig zijn. Goed materiaal is onontbeerlijk bij dit soort beroepen.

Gerelateerde artikelen

Dansschool Arnhem

We hadden een mediator in Maastricht nodig

Persoonlijke aandacht bij deze zorginstelling in Arnhem